Đoković smiruje pobunu u Australiji 1Novak Đoković Foto: Beta/ AP/ Frank Franklin II

Australijan open se po tvrdnji pojedinih učesnika nalazi pred kolapsom samo zbog strogih mera organizatora u vezi sa sprečavanjem virusa kovid-19. Čak 47 tenisera koji su u takozvanom „balonu“ Ozi opena (8 – 21. feburar) stavljeno je u strogi karantin i ne smeju da napuštaju svoje sobe iako od njih čak 45 nisu pozitivni na korona virus.

Oni su u strogi režim stavljeni samo zato što su bili na nekom od tri avionska leta za Melburn, iz Los Anđelesa, Abu Dabija i Dohe, a na kojima je nekom od putnika testom konstatovan korona virus.

Drama je počela u subotu kada je Silvian Bruno, trener kanadske teniserke Bjanke Andresku, identifikovan kao prvi stanovnik hotelskog „balona“ koji je pozitivan na virus.

Organizatori su ubrzo stavili i mnoge druge tenisere u strogu izolaciju, zbog izveštaja granične policije Australije da su na tri različita leta otkriveni putnici sa koronom, koji čak ni nisu učesnici turnira.

Strogi karantin podrazumeva 14 dana samostalne izolacije u hotelskoj sobi, bez obzira na negativan test po dolasku u Melburn, a sve samo zbog mogućeg kontakta sa zaraženim na letu.

Teniseri koji su stavljeni u ovakav tretman najavili su pobunu i mogući odustanak sa turnira jer nisu u ravnopravnom položaju sa ostalim učesnicima kojima je dnevno omogućeno po pet sati za treniranje.

Požar je pokušao da ugasi predsednik novosnovane samostalne Asocijacije igrača (PTPA) Novak Đoković koji se direktno obratio direktoru turnira Kregu Tajliju.

Najbolji igrač sveta tražio je od Tajlija za sve tenisere u karantinu opremu za fitnes i treninge u sobama, smanjenje dana u izolaciji za one koji i kroz nedelju dana ponovo budu negativni na testu, dozvole za posete glavnih i kondicionih trenera.

Na stolu će kao tema za razgovor koji bi danas ili sutra trebalo da usledi uživo biti i predlog da se teniseri premeste u privatne kuće sa teniskim terenima gde bi bili izolovani sa celim svojim timom. Do dogovora će međutim teško doći sudeći po prvim najavama direktora turnira.

– Očigledno to nije ono što smo želeli da se dogodi. Trenutno imamo 643 negativna testa i nažalost dva pozitivna. Od samog početka smo znali da takve vrste rizika postoje. Tužno je što su dve osobe imale pozitivan test, tako da je organizacija presudila da se svi koji su putovali tim avionima mogu voditi kao bliski kontakti – konstatovao je Tajli.

On je istakao da je jedini cilj turnira sada da virus ne izmakne kontroli.

– U slučaju da neko bude pozitivan, imaće osam, devet dana da se pripremi za turnir. Gledaćemo da obezbedimo uslove igračima da vežbaju u svojim sobama, uz nastavak praćenja situacije. Nijedan učesnik nije eliminisan. Nije idealno, ali na nama je da zajednicu učinimo sigurnom – zaključio je Tajli.

Nema promene datuma turnira

Direktor Ozi opena Kreg Tajli istakao je i da nema promene datuma turnira uprkos izolaciji velikog broja tenisera.

– Nećemo menjati datume turnira, u ponedeljak 8. februara startujemo. Prodaja ulaznica je u toku, 50 odsto publike će moći da prisustvuje i da tokom dve nedelje uživa u vrhunskom tenisu – naglasio je Tajli.

Kirstea: Nećemo Netfliks, hoćemo trening

Rumunska teniserka Sorana Kirstea pozvala je sve ostale učesnike da zaprete odustankom od turnira ako se ne obezbede isti uslovi za sve učesnike.

– LJudi nas ismevaju kako smo povlašćeni. Nemam problem sa tim da ostanem 14 dana u sobi i gledam Netfliks. Ali ne mogu da se takmičim pošto 14 dana sedim na kauču. Da su nam rekli ranije da će biti ovako, ne bih ni putovala u Australiju. Ako se ne izborimo za iste uslove za sve, sutra će se na drugom turniru isto dogoditi i onima koji su sad „slobodni“ – naglasila je Kirstea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari