Đoković sutra igra prvi meč na Vimbldonu 1Foto: FoNet/AP

Sa trofejom iz Istborna u rukama, tek drugim ove godine, i novim licima u loži, Andreom Agasijem i Mariom Aničićem, Novak Đoković vraća se na Vimbldon gde je prošle godine počela njegova najveća kriza u dosadašnjoj karijeri, te pad sa prvog na četvrto mesto na ATP listi.

Kada najverovatnije u utorak izađe na teren preko puta Martina Kližana, četvrti reket sveta imaće malo više samopouzdanja nego na početku prethodnih turnira, mada ne dovoljno da prihvati ulogu jednog od favorita.

– Agasi mi je ovih dana spomenuo ono što sam i sam osetio, da mi se nivo igre polako popravlja, u smislu kvaliteta tenisa. I, izgleda da to ide u pravom pravcu, iz meča u meč. Takmičarski duh, onaj borbeni duh je tu – rekao je Đoković, koji je postavljen za drugog nosioca.

Prvu polovinu sezone obeležile su manje/veće oscilacije u Đokovićevoj igri. Nakon što je osvojio turnir u Dohi, Novak je zabeležio 24 pobede uz sedam poraza, uključujući i izgubljene mečeve od Nika Kirjosa, Aleksandra Zvereva, Denisa Istomina… Sve zajedno podstaklo ga je da primeni „šok terapiju“, odnosno otpusti ceo stručni štab, a potom i počne još uvek do kraja nedefinisanu saradnju sa Andreom Agasijem, kome će se na Vimbldonu pridružiti Mario Aničić, nekadašnji sedmi teniser sveta a sada saradnik za investiciono bankarstvo.

– Mario i ja nemamo dogovor o dugoročnoj saradnji. On je već imao zakazane obaveze u Londonu, tako da će iskoristiti priliku da bude sa mnom. Da li ćemo izgraditi dugotrajniji odnos, tek ćemo videti – kazao je Đoković o novom savetniku.

Žreb je među Đokovićeve najnezgodnije moguće protivnike uvrstio Huan Martina del Potra, sa kojim bi mogao da se sretne u trećem kolu, odnosno Dominika Tima, koji ga je ubedljivo pobedio na Rolan Garosu a kojem bi mogao da se revanšira u četvrtfinalu. U Novakovoj polovini žreba je i Rodžer Federer, koji je viđen kao jedan od favorita za osvajanje Vimbldona s obzirom na to da je Švajcarac celu prvu polovinu sezone podredio londonskom grend slemu propuštajući turnire na šljaci.

– Ne želim da budem prepušten na milost i nemilost svojim protivnicima. Želim da preuzmem inicijativu i igram agresivno. Za to mi je potrebno da budem brz i u nogama i u razmišljanju. Samo mi treba dovoljno odmora da bi ih mogao da budem inspirisan dok igram – kazao je Federer, koji je pre Vimbldona sa pola snage osvojio turnir u Haleu pobedivši Aleksandra Zvereva u finalu.

Za razliku od Švajcaraca Marej će zaigrati na Vimbldonu nakon poraza od DŽordana Tompsona, 90. na ATP listi, u Kvinsu, praćen problemima sa povredama. Nakon lakta, Škota je počeo da muči kuk zbog čega je otkazao egzibicioni turnir u Harlingem klubu.

– Imam problema sa kukom od ranije. To nije ništa novo za mene. Poslednjih nedelja dosta me je boleo i stvarao mi dosta problema pri određenim udarcima… Vimbldon je pomalo sličan Frenč openu na koji nisam stigao pripremljen kako sam želeo ali sam ipak našao način da se iz meča u meč osećam bolje i samopouzdanije. Nadam se da će se to desiti i sada – kazao je prvi reket sveta koji je izgubio devet od prvih 30 mečeva ove godine, mnogo više u odnosu na prošlu sezonu kada je u istom periodu bio poražen samo dva puta.

U poslednji deset godina grend slem na travi po dva puta su osvajali Endi Marej i Rafel Nadal. Trofej više imaju Rodžer Federer, koji je ukupno sedam puta do sada bio pobednik, i Novak Đoković. Srpski teniser je prošle godine ispao u trećem kolu Vimbldonu pošto ga je nadigrao Sem Kveri.

Đoković može da se vrati na prvo mesto

Kada 17. jula, dan posle Vimbldona, bude objavljenja nova ATP liste, moguće je da Endi Marej više neće biti najbolji teniser sveta. Na njegovo mesto mogu doći Rafael Nadal, Sten Vavrinka ali i Novak Đoković. Da bi se srpski teniser vratio na prvo mesto, potrebno je da osvoji grend slem na travi ali i da Marej i Nadal ne prođu dalje od četvrtfinala. Vavrinka, koji kao i Đoković brani malo poena, takođe može do prvog mesta ako bi u njegovom delu žreba Marej i Nadal ispali u četvrtfinalu odnosno u polufinalu. Eventualni finalni meč između srpskog asa i Švajcarac odlučivao bi o prvom mestu. Na kraju, za titulu najboljeg reketa sveta od 17. jula konkurišu i Rafael Nadal i Endi Marej, a pobednik njihovog projektovanog susreta u polufinalu bi rešio dilemu ko će biti broj jedan u drugoj polovini jula.

Mario Ančić – pravnik koji je pobedio Federera

Mario Ančić bio je velika nada „belog sporta“ pre nego što je bio primoran da se povuče sa terena u 27. godini zbog mononukleoze. Najveće uspehe ostvario je 2004. godine kao 20-godišnjak došavši do polufinala Vimbldona, i osvojivši olimpijsku bronzu u paru sa Ivanom Ljubičićem, dok je do najboljeg plasmana na ATP listi stigao 2006. postavši 7. igrač sveta. Ančić je sa 17 godina debitovao na Vimbldonu gde u prvom kolu pobedio Rodžera Federera, tada sedmog nosioca. Novi Đokovićev saradnik je po struci pravnik sa diplomom Univerzitetu u Splitu i Kolumbija univerziteta.

Agasi: Novak može do trofeja

Andre Agasi uveren je da Novak Đoković može d osvoji trofej na Vimbldonu. „Objektivno gledano, da li ovaj momak može stići do trofeja? Dođavola, naravno da može! To je i plan, to je uvek i bio plan, da bude bolji. Vera u pobedu mora da postoji u glavi i samo u tvojoj glavi“, rekao je Agasi.

Raspored 1. kola singla

Majer – Troicki

Tipsarević – Donaldson

Kližan – Đoković

Lajović – Cicipas

Radvanjska – Janković

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari