Đoković trećom brzinom ušao u Top osam Australijan opena, De Minor statirao u Novakovom spektaklu 1EPA-EFE/LUKAS COCH

Srpski teniser demonstrirao silu i za samo dva sata i kusur minuta, u tri glatko dobijena seta – 6:2, 6:1, 6:2, prošao u četvrtfinale turnira na kom se celu karijeru oseća kao kod kuće.

Prvi ATP duel Novaka Đokovića i Aleksa de Minora imao je miran početak, u smislu da su obojica bez naročitih problema koristila prednost servisa u gemovima sa svojim početnim udarcima.

Sve do šestog, kada se osvajač rekordnog broja titula na grend slemu u Melburnu rezultatski odlepio. U dominatnom stilu, kako to priliči apsolutnom favoritu, ne prepustivši kolegi nijednu mrvcicu (poen).

Tako je nadoknadio sve što je propustio u trenucioma kada je mogao da brejkne domaćeg tenisera u 4. gemu, jer je sa nekoliko grešaka ispustio prvi takvu priliku u njemu omiljenoj „Rod Lejver areni“.

Naravno, to ga, tako mentalno čvrstog i fokusiranog, nije poremetilo. Nisu ni problemi sa zadnjom ložom leve noge, od početka turnira obavijene zavojima, kao ni sa disanjem zbog visoke temperature.

Bio je nepogrešiv kada je to bilo potrebno, pa je za 35 minuta prevalio prvi od tri koraka ka 13. četvrtfinalu na mestu na kom mu nije bilo ravnih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019. 2020. i 2021. godine.

I na kom bi 10. jubilarni trofej podigao možda 2022, da nije izabrao da se ne vakciniše protiv korona virusa, a da Australija nije imala strogu antikovid politiku i sudskim putem mu oduzela medicinsko izuzeće.

Novak je oprostio takav tretman i deportaciju, sačekao priliku da nastavi tamo gde je zaustavljen i zaređao sa pobedama ovog januara, nad Špancem Baenom, Francuza Kukaom i Bugarinom Dimitrovim.

Da ima i De Minora u šaci pokazao je potvrđivanjem oduzetog gema 23-godišnjem osvajaču svega šest ATP titula, a onda i rutinskim privođenjem posla kraju u prvoj od tri dekade duela sa 24. reketom sveta.

Šta rek reći za surovu dominaciju 35-godišnjeg Beograđanina u drugom setu! Sa hladnokrvnim licem teniskog ubice šetao je sluđenog protivnika po terenu, ne dajući mu ni vremena ni prostora da digne glavu.

Toliko je velemajstorski povlačio poteze i preciznbo udarao po loptici, kako sa osnovne linije tako u polju, da Australijanac jednostavno nije stizao da demonstrira svoju brzinu, borbenost, agresivnost…

Čim ga „brejknuo“ za 2:0 domaći navijači su se utišali, videvši koliko je sati, da bi drugim takvim gemom (4:0) Đoković praktično štiklirao drugi set i u korenu sasekao svaku Minorovu nadu u senzaciju.

Prekid serije od devet dobijenih gemova bio je kratak trzaj nemoćnog De Minora, kom tako pritisnutom ni prvi servis nije išao od ruke. Vlasnik 21. grend slem titule za svega 75 minuta stigao je do seta za trijumf.

Uprkos činjenici da je u jednom trenutku „skupio“ 11 neiznuđenih grešaka. Zato što mu je prolazilo sve od taktike spremljene sa saradnicima. Sa čudesnom lakoćom i prepoznatljivom šampionskom rešenošću.

I u nastavku „igre mačke i miša“ očigledne su bile ekstremna razlika u kvalitetu i želja teniskog vladara Melburna da što više uštedi energije za daleko izazovniji i teži duel sa Rusom Andrejom Rubljovim.

Brejknuo je De Minora već na otvaranju zadnjeg seta (1:0), pa ga dodatno demoralisao sa 3:0… Sve posle toga bilo je mirno privođenje posla kraju. Za 9. pobedu od početka godine i 38. uzastopnu u Australiji.

Na turniru klase 250 u Adelejdu osvojio je 92. titulu u svojoj fascinatnoj karijeri, a sada je na pola puta do 22. grend slem trofeja, potrebnog za izjednačavanje u tom segmentu sa večitim rivalom Rafaelom Nadalom.

Dok mladom Minoru ostaje čast što je uopšte igrao sa sportistom takvog formata i skupio pet gemova protiv vlasnika mnogobrojnih rekorda „belog sporta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari