Đoković van terena ostao bez više bodova nego što ih ima novi ATP lider Alkaraz 1EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Srpski teniser platio visoku takmičarsku cenu pandemijskih ograničenja pojedinih država i lične odluke da se ne vaksciniše protiv korona virusa.

Pobedom nad Kasperom Rudom, španski vunderkind Karlos Alkaraz osvojio je Otvoreno prvenstvo Sjedinjenih Američkih Država, a prvi grend slem trofej u karijeri doneo mu je i vodeće mesto u singl poretku, pa od danas ATP konkurenciju gleda sa visine i sa 6.740 bodova zalihe.

Što je zaslužena nagrada za fantastične rezultate 19-godišnjaka sa Pirineja u 2022. godini, jer ju je započeo na 30. mestu a onda zadiviio ljubitelje „belog sporta“ uzimanjem šampionskih pehara na Mastersima, pobedama nad grend slem „zverima“ Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom…

Ono što je zanimljivo jeste da najmlađi teniski vladar u istoriji ima tanji saldo od onog kog je mogao da napravi Đoković, da je bio u prilici: da brani trofej na Australijan openu (2.000 bodova), pokuša da ponovi plasmam u finale US opena 2021. ili ode korak dalje od tog poraza od Danila Medvedeva (2.000), učestvuje na Mastersima u Indijan Velsu, Majamiju, Sinsinatiju i Montrealu (1.000) i da zbog spora ATP i organizatora nije ostao uskraćen za upisivanje 2.000 bodova na ime nastavljene dominacije na Vimbldonu.

Međutim, pomenute okolnosti, odnosno njegov izbor da se ne cepi protiv kovida 19 i rigorozan stav SAD, Australije i Kanade prema nevakcinisanim strancima, učinili su da danas „osvane“ na sedmoj poziciji ATP liste. Sa samo 3.570 bodova. Da je bodovno profitirao od osvajanja grend slema na travi sada bi vlasnik 21. takvog pehara i brojnih teniskih rekorda bio 4. i imao samo 1.2000 istih manje od Alkaraza.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari