Đoković večeras u četvrtfinalu Rolan Garosa: I snage, i motiva je dovoljno 1Foto: EPA-EFE/ IAN LANGSDON

Petnaesti put, od sedamnaest nastupa na Rolan Garosu, Novak Đoković će igrati u četvrtfinalu, a rival na putu do šestog polufinala pariskog grend-slema biće mu Mateo Beretini, još jedan italijanski teniser.

Još jedan, jer mu je u prethodnoj rundi protivnik bio Lorenco Muzeti, predstavnik mlađe garde italijanskog tenisa.

Beretiniju nije bilo potrebno da se za plasman u četvrtfinale bori nekoliko sati koliko je Đoković morao da potroši sa Muzetijem, jer ga je Federer napuštanjem turnira oslobodio te obaveze.

Podatak da teniser u narednu rundu ide bez odigranog meča javnost obično tumači kao prednost u odnosu na rivala, jer je odmorniji.

Recimo, da bi to mogla da bude jedina stavka u poređenju Đokovića i Beretinija, koju bi bez razmišljanja mogli da stavimo na stranu Italijana. Sve ostalo, uzimajući u obzir statističke parametre, iskustvo, „suvi“ kvalitet, ide na tas našeg tenisera.

Međusobni skor ova dva igrača, odnosno iskustva iz prethodnih susreta, osim činjenice da Đoković vodi sa 1:0, ne nude nikakvu argumentaciju za pouzdaniju prognozu.

Taj jedan meč odigran je pre dve godine na završnom turniru u Londonu i Đoković je lako izašao na kraj sa Beretinijem, pobedivši ga u dva seta sa 6:2 i 6:1.

Beretini je krajem te 2019. godine ušao u top 10 igrača na ATP listi i zadržao se u tom društvu sve do ovosezonskog Rolan Garosa, turnira na kome je startovao kao deveti nosilac. Do duela sa Đokovićem odigrao je tri meča i sva tri dobio poprilično ubedljivo.

U prvom kolu, pobedio je Tara Daniela (JAP) sa 3:1, u drugom, Federika Koriju (ARG) sa 3:0, dok je u trećem bio bolji od Sun Vu Kvona (JKOR), opet sa 3:0.

Ono što je primećeno i izdvojeno kao upečatljivo u igri Beretinija na Rolan Garosu jesu njegovi servisi.

U sva tri odigrana meča imao je procenat osvojenih poena posle prvog servisa preko 70 odsto i u toj kategoriji je vodeći na listi.

Oslanja se, osim na jak servis i na forhend udarce, a ono što nije u direktnoj vezi sa detaljima tog tipa, jeste činjenica da je vrlo prilagodljiv, kada je u pitanju podloga na kojoj se igra.

Beogradska publika je imala priliku da ga upozna na Srbija openu, turniru odigranom krajem aprila u Beogradu. Beretini je osvojio titulu, pobedivši u finalu Aslana Karaceva, koji je prethodno iznenadio Novaka Đokovića. Nešto kasnije igrao je u finalu mastersa u Madridu, pripremajući se za Rolan Garos. Oba turnira odigrana su na šljakastoj podlozi.

Četvrtfinalni duel Đokovića i Beretinija (sreda, 9. jun) trebalo bi da počne posle 20 časova, na terenu „Filip Šatrije“. Pre njih igraće Nadal i Švarcman, a pobednici ta dva meča igraće u polufinalu ovosezonskog grend-slema u Parizu.

Đoković: Ima dobar i „drop šot“

S obzirom da su se samo jednom sastali i da je utisak o Beretiniju Đoković morao da gradi gledajući njegove mečeve, tražeći vrline i mane rivala u konsultaciji sa stručnim štabom, logično je da opis budućeg protivnika bude štur.

„Čeka me još jedan Italijan, dobar je server i ima snažan forhend. To su mu dva jaka oružja. U formi je, počeo je jako tako što je pobedio Tima u Australiji, dobro igrao na ATP kupu. Takođe, ima i dobar ‘drop šot’. Veoma je agresivan i sa servisom dobija mnogo. On je u Top10 igrača poslednjih nekoliko godina. Sada je četvrfinale, moraš da budeš na najboljem nivou ako želiš priliku za pobedu“- izjavio je Đoković, najavljujući duel Beretinijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari