Đokoviću "miruju" nedelje na tronu 1Foto: Beta/AP Photo/Kamran Jebreili

Čelnici teniskih organizacija ponadali su da će nevidljivi neprijatelj biti sateran u klopku već početkom sledećeg meseca, pa je odmrzavanje borbe muških predstavnika „belog sporta“ prvobitno zakazano za 20. april, a ženskih za 2. maj, da bi ATP, WTA, ITF, AELTC, Tenis Australija i USTA naknadnim zajedničkim saopštenjem obavestili javnost da sve do 7. juna, nigde u svetu, nema ništa od „reketanja“ za bodove.

U praksi, to znači da je otkazano mnogo manjih i većih turnira, sa sve Otvorenim prvenstvom Francuske, s tim što je drugom grend slemu u sezoni pronađen drugi termin, pa ćemo u čarima Rolan Garosa umesto od 25. maja do 7. juna uživati od 20. septembra do 4. oktobra.

Osim tenisera i teniserki mirovaće i njihov bodovni saldo.

Neće se brisati ni oni osvojeni prošle godine u Madridu, Eštorilu, Rimu, Lionu, Strazburu, Majamiju, Indijan Velsu… iako neće biti izvodljiva njihova odbrana.

Takođe, plasman na rang listama ostaće onakav kakav je bio u trenutku iznuđenog kolektivnog povlačenja sa terena, pa će tako Novak Đoković ostati broj jedan narednih meseci.

S tim što mu se, logično, nedelje provedene na tronu u tom periodu neće dodavati na sadašnjih 281 i računati u njegovoj ambicioznoj poteri za rekorderom u broju sedmica u koži prvog reketa sveta – Rodžerom Federom (310), od kog ga deli penzionisani šampion Pit Sampras (286).

Veći problem će mu biti ako se neki turniri između marta i juna uopšte ne odigraju, jer je prvi pratilac Srbina na ATP listi, Rafael Nadal, trebalo da brani najviše bodova u tom periodu.

Štaviše, ukoliko se sezona na travi odigra, Španac bi imao vrlo dobre šanse da se vrati na vrh posle Vimbldona, jer u Londonu treba da sačuva samo 720 bodova, a naš as kao osvajač titule iz 2019. godine – celih 2.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari