Đorđević: Ni kao igrač nisam prihvatao da je neko bolji 1Aleksandar Saša Đorđević foto EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Vezao je Fenerbahče dve evroligaške pobede, ali više od te činjenice, trenera Aleksandra Đorđevića sigurno više raduje način na koji su njegovi puleni savladali Milan i posebno Real (66:51).

Dugo se Fenerbahče igrački mučio, tražio načine kako da u kontinuitetu pruža partije u visokom ritmu. Od prvih dvanaest evroligaških utakmica doživeo je čak devet poraza i tada se činilo da su ovosezonski ciljevi promašeni i da je upitan čak i ostanak trenera Đorđevića na klupi Fenera.

Predviđanja su bila takva, da su najeminentniji evropski novinari tvrdili da je nakon poraza od Žalgirisa nekadašnji selektor Srbije trebalo da dobije otkaz, što se nije dogodilo, na sreću navijača nekadašnjeg šampiona Evrope.

Klima se drastično promenila u međuvremenu, verovatno kada se malo ko tome nadao, u okolnostima kada zbog povreda nisu u stanju da igraju najbolji pojedinci „kanarinaca“ Jan Veseli i Nando de Kolo.

Da su promene moguće, odnosno da ekipa shvata ideje i prevashodno trenerske principe Đorđevića u oba pravca evidentno je nakon poslednje serije odličnih rezultata Fenera, naročito u Evroligi.

Od 2. decembra do danas, Fenerbahče je pobedio na devet od poslednjih deset utakmica i tako se vratio u trku za mesto u plej-ofu. nakon što su deklasirali Real, nalaze se na skoru 12-10 i trenutno zauzimaju osmu poziciju.

„Na startu sezone suočavali smo se sa dosta povreda i ja sam bio novajlija u klubu. Imali smo spor početak, štaviše, igrači su se vraćali sa Olimpijskih igara. To je lepota ove profesije. Morate da verujete i naterate igrače da shvate da verujete. Ja verujem u ono što radim. U poslednje vreme, ekipa pokazuje pravi borbeni karakter. Kada sam ja bio igrač, nikada nisam prihvatao da je protivnik bolji od mene. Ne volim izgovore“, jasan je trener Đorđević.

Dokazani stručnjak u klub je stigao u periodu kada je ekipa već bila formirana; sa sobom je poveo samo Gorana Bjedova, pomoćnog trenera, a sa svima ostalima morao je da se upoznaje tokom sezone.

Vremenom, automatizam je postajao evidentniji, a igra kolektivnija, na čemu insistira stručnjak koji je u prethodnom klubu, Virtusu iz Bolonje, negovao igru koju je krasila produktivnost u piku i broj asistencija, ubedljivo najveći u Evrokupu i Seriji A.

Srpsku javnost trebalo bi da raduje i činjenica da je na mečevima sa Milanom i Realom Marko Gudurić bio najbolji i najefikasniji pojedinac u redovima Fenera.

„Sjajno veče i velika pobeda. Takmičenje je tako teško i nemamo vremena da uživamo u trijumfu. Pred nama je vrlo malo vremena za pripremu narednog meča, ovde u Istanbulu, pred našim navijačima. Pokušaćemo da povratimo energiju kod kuće. Oporavak je trenutno moja prva misao. Odradili smo dobar posao prilikom branjenja njihovih bekova i visokih igrača, sjajno smo čuvali obruč. Pojedinci sa klupe dali su nas pogurali kada je bilo potrebno. Moramo da iskoristimo ovu pobedu kao motivacioni podsticaj za utakmicu protiv Bajerna“, objasnio je Đorđević način na koji su njegovi puleni nadmudrili Real.

Nekadašnji selektor reprezentacije Srbije dobro zna šta je presudilo u meču u kojem je Fener priredio Realu drugi najlošiji ekipni košgeterski učinak u njegovoj istoriji.

„Igrači su uradili besprekoran posao. Prve dve četvrtine predstavljale su podsticaj ka uverenju da možemo da dobijemo ovu utakmicu. To je deo karaktera ovih momaka. Nije mi bilo potrebno mnogo reči u svlačionici. Bila je ovo posebna noć, a atmosfera izuzetna. Otežali smo im svaki šut. Igrači su shvatili da moraju da se brane pune 24 sekunde, jer je Real najbolji u Evropi u protoku lopte i pronalaženju pravog šuta u poslednjim sekundama“, jasan je šef struke Fenerbahčea.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari