Do Katara dva putića 1foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Fudbaleri Srbije na Svetsko prvenstvo mogu kao pobednici svoje kvalifikacione grupe ili kroz baraž tesnace.

Pretrčali su fudbaleri Srbije najdužu distancu trke za Svetsko prvenstvo sledeće godine, uz dobro prolazno vreme došli u poziciju da se sami u velikoj meri pitaju za njen ishod, ali preostala etapa je toliko zahtevna da nema „kristalne kugle“ dovoljno sigurne za proricanje sudbine „orlova“ u misiji Katar 2022. Dva su putića do prvog Mundijala u zimsko doba, a da nijedan nije jednostavan i lak.

Najbrži vodi preko Portugala, još od sastavljanja A grupe favorita broj jedan za direktan plasman na SP, jer bi pobeda u Lisabonu donela Rajkoviću, Nastasiću, Tadiću, Milinkoviću – Saviću, Mitroviću, Kostiću, Vlahoviću… i ostalima konačno prvo mesto u konkurenciji eks evropskog prvaka, Republike Irske, Luksemburga i Azerbejdžana, odnosno momentalno katapultiranje na najveću planetarnu smotru.

Pod uslovom da se tri dana pre tog 14. novembra ne desi čudo, tj Irci uzmu bod Kristijanu Ronaldu i družini, kao što su Srbiji, iako ih je ova „pojela“ na tom meču u Dablinu, pa kiks golom Milenkovića sama sebe kaznila za brojne promašaje, jer bi im u tom slučaju odgovarao i nerešen rezultat.

Opet, samo i ako Ostrvljani „napune“ do vrha mrežu „navigatora“ i drastično im skrešu gol-razliku u odnosu na srpsku selekciju, što je realno koliko i da se Severna Koreja do kraja godine ujedini sa Južnom Korejom.

– Zašto ne bismo išli na pobedu u Lisabonu?! Imaju li oni krila, pa lete… – izgovorio je Dragan Stojković pre nekoliko dana ono što žele da čuju svi domaći ljubitelji fudbala, davno navikli na mlak i bojažljiv stav većine naših trenera i igrača, premda ih je Piksi u „sigurno učešće na Mundijalu“ ubeđivao i dok je bio samo jedan od kandidata za selektora A tima.

Samo, želje i mogućnosti često ne idu uvek pod ruku. Mesec dana pre biti ili ne biti bitke ima razloga i za optimizam i za ozbiljnu zebnju. Pozitivnu percepciju i očekivanja bilduju partije i učinak od početka tekućih kvalifikacija i statistika u tri gostujuća duela od osamostaljivanja Srbije, sa dva remija od 1:1 i jednim tesnim porazom (2:1). Poslednji put kada se išlo na Pirineje, u selektorskoj eri Mladena Krstajića, „orlovi“ su poveli pa ostali bez vođstva, da bi u ovim kvalifikacijama, pred publikom u Beogradu, anulirali protivnikovih plus dva i zamalo napravili preokret.

Zlehudo raspoloženje dolazi, pak, od izrazite dominacije Portugala na domaćem terenu. Svega dva poraza (istina, jedan od „male“ Albanije) u poslednjih sedam godinu uteruju strah u kosti od ove ekipe kvalitetno popunjene na svakoj poziciji i to ne samo srednjoj fudbalskoj klasi već i reprezentacijama iz vrha hijerarhijske lestvice.

Ne mora ništa da znači, ali jeste indikativna i portugalska lakoća „ubijanja“ Luksemburga, istog onog protiv kog je Srbija malo pre prolila „krv, znoj i suze“ za trijumf. Što, opet, ne oduzima „orlovima“ pravo da veruju da će biti jači od svih njihovih mana i imati dovoljno pameti, snage i sreće u lisabonskoj noći istine.

Sve to će im biti potrebno i ako završe u baražu, jer je pitanje na koga će tamo „naleteti“ u borbi 12 selekcija za samo tri karte „viška“ za Katar, nepodeljenih tokom osnovne faze kvalifikacija. Konačan spisak drugoplasiranih ekipa i dve pridodate iz Lige nacija biće određen tek kada bude spuštena zavesa na borbu za bodove, ali niko od (trenutnih) potenecijalnih rivala – Vels, Austrija, Ukrajina, Rumunija, Norveška, Hrvatska, Poljska, Škotska… – nije tikva bez korena i šansi da se raduje na kraju balade. Naprotiv.

Grupa A

Portugal – Luksemburg 5:0

Srbija – Azerbejdžan 3:1

Azerbejdžan – Luksemburg 11.11

Republika Irska – Portugal 11.11

Luksemburg – Republika Irska 14.11.

Portugal – Srbija 14.11.

1. Srbija 7 5 2 0 17

2. Portugal 6 5 1 0 16

3. Luksemburg 6 2 0 4 6

4. Republika Irska 6 1 2 3 5

5. Azerbejdžan 7 0 1 6 1

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari