"Dobar znak za klubove koji još zaziru ili strahuju": Direktor evropske Superlige tvrdi da UEFA prihvata dijalog 1EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Bernd Rajhart otkrio da su čelnici Evropske fudbalske federacije spremni da ponovo pretresu temu udruživanja najvećih i(li) najbogatijih klubova van njenog okrilja.

Izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart kaže da će sledeće nedelje u Nionu vrhušci UEFA biti predstavljen projekat novog klupskog takmičenja. Iako je baš njenom akcijom stopirana realizacija otecepljivanja.

„Sigurno je da nećemo moći da se dogovorimo o svemu. Ali to je dobar znak za klubove koji možda još zaziru ili čak strahuju od sankcija ako se upuste u dijalog. UEFA posvećenost da bi otvoren dijalog o budućnosti fudbala trebalo da bude moguć je pozitivan znak“, izjavio Bernd Rajhart je u podkastu „Ajnfah mal lupen“, čiji je domaćin Toni Kros.

Izvršni direktor kompanije „A22 Sport menadžment“, koja stoji iza projekta evropske fudbalske Superlige, ponovio je stare razloge formiranja jednog takvog društva klubova

„Smatramo da evropski fudbal u ovom trenutku ne ispunjava svoj potencijal. U Evropi se mogu ponuditi bolja takmičenja. Zabrinuti smo zbog ekonomskog ekosistema klubova, koji su trenutno pod finansijskim pritiskom i smatramo da bi evropsko klupsko takmičenje trebalo da organizuju klubovi, kao što se to radi u nacionalnim ligama.

Jasno je da je sportsko takmičenje isto za sve i da mora svim klubovima da pruži priliku da žive evropski san. U Superligi nema stalnih članova, ona nije zatvorena celina“, istakao je bivši direktor RTL-a trenutno angažovan da štiti interese pomenute kompanije i (pre svega) madridskog Reala, Juventusa i Barselone, kao najglasnijih zagovornika Superlige i osnivača još nepokrenutog takmičenja, koji su mnogi članovi napustili nakon pritiska UEFA, navijača, javnosti i medija.

Prema njegovim rečima, UEFA ne poštuje pravilo finansijskog „fer-pleja“.

„Potreban nam je snažan finansijski fer-plej koji nameće i kažnjava prekršaje. U ovom trenutku postoje sumnje u to, jer UEFA ne kažnjava kršenje pravila kako bi trebalo. S obzirom da se svi klubovi takmiče, na kraju krajeva, i da dovedu najbolje igrače, narušavanje konkurencije je to što klubovi sa skoro neograničenim resursima mogu da isplaćuju velike plate ili transfere, za razliku od Reala ili Bajerna, koji imaju ograničenja“, zaključio je Rajhart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari