Svega toga ne bi bilo bez Viktora Orbana: Zašto su Bačka Topola i Senta na istorijskoj mapi UEFA, a Beograd nije? 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Kad bi Evropska fudbalska unija (UEFA) napravila mapu s poprištima jedinstvenih kurioziteta u istoriji svojih klupskih takmičenja, na njoj ne bi bio Beograd, grad koji je dao i prvaka, a našle bi se dve vojvođanske varoši.

Jedna je Senta, a druga, od sinoć, Bačka Topola.

Kako i zašto?

Prvo Senta.

Na skromnom fudbalskom objektu u tom gradiću u srednjem toku Tise kroz Srbiju, na kojem igra Senta, tim iz Okružne lige Subotice, što je peti razred takmičenja u našem fudbalu, odigrana je u septembru 2020. utakmica pod krovom UEFA, na žalost bez prisustva publike zbog mera predostrožnosti u pandemiji virusa korona.

TSC, koji je stekao pravo da debituje u evrokupovima kao četvrtoplasirani u minuloj sezoni Superlige Srbije (završeno bez plej-ofa), prošao je prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope pobedom protiv moldavskog Petrokuba u Kišinjevu s 2:0 (igrala se po jedna utakmica, bez revanša).

U sledećoj rundi je bio domaćin bukureštanskoj Steaui.

Pošto mu je stadion bio u izgradnji, opredelio se da je dočeka u Senti, varoši na nepunih 40 kilometara od svoje Bačke Topole.

U toj utakmici se prvi put u istoriji klupskih takmičenja UEFA, koja su začeta mečom Sportinga i Partizana u Lisabonu, 4. septembra 1955, u prvom Kupu šampiona, desilo da oba rivala postignu po najmanje pet golova, a bilo je i 6:6 (4:4 u osnovnom delu). Na penale su dalje prošli gosti.

A Bačka Topola?

Silom prilika, jer je Izrael zahvaćen ratnim vihorom, Makabi iz Tel Aviva je odlučio da i u revanšu osmine finala Lige konferencije bude domaćin na stadionu TSC, koji je otvorio kapije od septembra 2021.

Na megdan mu je došao Olimpijakos, izgledalo je prežaljen, jer je susret na Karaiskakiju u Pireju završen Makabijevom pobedom s 4:1.

Grčki klub je u Bačkoj Topoli načinio podvig – 6:1 na produžetke.

Ima more utakmica u kojima su timovi odlazili dalje i uprkos tome što su u prvom meču izgubili s tri pa i s četiri gola razlike, ali su prednost protivnika uvek nadoknađivali kao domaćini u revanšu.

To je, recimo, bio okršaj Crvene zvezde s berlinskim Dinamom u prvom kolu Kupa UEFA 1978. Crveno-beli su u Zapadnom Berlinu poraženi s 5:2, a na Marakani ne samo da su pobedili istočnoevropski tim s 4:1, već su se probili i u finale dogodine.

To su i megdani Partizana s Kvins Park Rendžersom u drugom kolu Kupa UEFA 1984. Engleski tim je pobedio na Arsenalovom Hajberiju sa 6:2 (nije bio domaćin na svom terenu u Londonu jer je igralište bilo u lošem stanju), a crno-beli su kod kuće postigli jednu od najblistavijih pobeda svoje istorije – 4:0.

Međutim, Olimpijakos je prvi koji je tri gola manjka sa svog stadiona nadoknadio kao gost u revanšu.

Po tom podvigu postavio je Bačku Topolu na zamišljenu geografsku kartu UEFA.

Dakle, Sentu je na nju sticajem okolnosti uknjižio TSC, a slika stabilnosti, organizacije i ambicija tog kluba, nekadašnjeg AIK-a, jeste i novoizgrađeni stadion sa 4.500 mesta, „kutija šibica“ sasvim dovoljna za njegove potrebe, a da je nije, ko zna gde bi igrao Makabi, budući da mu je Crvena zvezda, pod izgovorom da obnavlja osvetljenje na Marakani, otkazala gostoprimstvo.

Opet, tako ojačalog fudbalskog kolektiva iz Bačke Topole ne bi bilo bez naklonosti i pomoći predsednika mađarske vlade Viktora Orbana, koji svoj uticaj tako širi preko državnih granica, prema mađarskoj manjini u Srbiji, većinskom stanovništvu u tom delu Vojvodine, a u Bačkoj Topoli naročito.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari