"Vicekuzen" raste u šampiona: Alonsov Bajer obara rekord Topmelerovog u koji je ugrađena i Crvena zvezda 1Foto: EPA-EFE/LEON KUEGELER

Bajer je prva dva puta bio prvi pratilac fudbalskog šampiona Nemačke 1997. i 1999, oba puta je tron zaposeo Bajern, i to se smatralo časnim uspehom kluba iz Leverkuzena.

U poslednjoj godini prošlog veka ista pesma, ali se Bajeru tada srušio čitav svet.

U poslednje kolo sezone 1999/2000. ušao je s tri boba više u vođstvu od bavarskog velikana. Bilo mu je da osvoji prvu šampionsku krunu dovoljno i nerešeno na igralištu Unterhahinga.

Kola su krenula nizbrdo u 21. minutu kada je Mihael Balak, koji će tek izrasti u oslonca nemačkog fudbala, skrenuo reski centaršut vrhom kopačke u sopstvenu mrežu.

Domaćin je u drugom poluvremenu i udvostručio prednost.

 

Na Olimpijskom stadionu u Minhenu Bajern je obezbedio pobedu protiv Verdera već posle prvih 16 minuta, jer je vodio s 3:0. S poslednjim zvižducima sudijskih pištaljki pripala mu je titula na ubedljivo bolju gol-razliku.

Tada su Bajeru nadenuli zajedljivi i podsmešljivi nadimak.

„Vicekuzen“ se još čvršće ukorenio 2001/02.

Bajer je pod trenerom Klausom Topmelerom imao sjajnu sezonu u kojoj je postigao 35 pobeda, što mu je klupski rekord za jednu takmičarsku godinu. U njega je ugradio i rutinski uspeh protiv Crvene zvezde (3:0) pred svojim navijačima u revanšu kvalifikacija za Ligu šampiona (u Beogradu 0:0).

Igrao je i efikasno i dopadljivo, ali je u 11 dana izgubio sve.

Na četiri kola do kraja Bundes lige imao je na čelu pet bodova više od dortmundske Borusije. Zalihu je proćerdao.

U finalu domaćeg kupa poražen je s 4:2 protiv Šalkea na Olimpijskom stadionu u Berlinu, a kroz četiri dana i od Reala u borbi za evropski tron na Hempden parku u Glazgovu (2:1), kada mu je presudio nezaboravni volej francuskog asa Zinedina Zidana.

Vicešampion je bio i 2011, a finalista kupa i 2009. i 2020.

Upravo od trijumfa u kupu 1993 (prethodno i u Kupu UEFA 1988) nije osvojio ništa, a nagoveštaj suše kao da je bio poraz na penale protiv Verdera na meču za Superkup Nemačke te 1993, u kojoj je Dragoslav Stepanović na njegovoj klupi imao polovičan učinak u dve najvrednije utakmice.

Koga su zmije ujedale i guštera se plaši.

Ima onih Bajerovih poklonika koji se obazrivo drže čak i pod ubedljivom zalihom od 13 bodova više u odnosu na Bajern ovaj put, na sedam kola pre kraja Bundeslige.

Španski trener Ćabi Alonso napravio je mašinu koje ne zna za poraz ne samo u Bundesligi nego ni u jednoj od 40 utakmica ove sezone, a pobeda je ukupno 35, u ravni rekorda iz 2002 (na 60 mečeva).

Poslednja je ostvarena kod kuće u polufinalu kupa protiv drugoligaša Fortune iz Diseldorfa.

Kao i pre 22 godine Bajer ulazi u ciljnu ravninu konkurentan i pod krovom UEFA. U četvrtfinalu Lige Evrope sastaje se s Vest Hemom.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari