Dobra poruka moćne reči 1Foto: EPA-EFE/ JOHN G. MABANGLO

Najbolje 22 ekipe polako privode kraju pripreme u Diznijevom svetu u kojem će 31. jula početi nastavak NBA sezone.

U duhu vremena, ali i zbog društvenih potresa koji se dešavaju u SAD, NBA igračima dozvoljeno je da na poleđini dresa izaberu da li će, kao i do sada, imati svoje prezime ili neku reč koja će imati snažnu poruku.

Nikola Jokić, Lebron Džejms i mnogi drugi odlučili su se za svoja prezimena, međutim Bogdan Bogdanović izabrao je da na poleđini njegove osmice bude ispisana reč „sloboda“ na srpskom jeziku, što je automatski odjeknulo i u našoj državi.

– NBA je globalna liga, uradili su dobar posao dozvolivši stranim igračima da nose na dresu reči na svom jeziku. Isto je značenje, samo je na jeziku države odakle dolaze – istakao je jedan od najkonstantnijih igrača Sakramento Kingsa ove sezone.

Iako je Bogdanović medijski prisutan u Americi i zbog činjenice da će na kraju takmičarske godine postati ograničeno slobodni agent, što će dati za pravo ekipama poput Atlante Hokus ili Njujork Niksa da se upuste u trku za njegov potpis na novom, najverovatnije četvorogodišnjem ugovoru, Bogdan je zaokupirao njihovu pažnju jer će na dresu da mu bude ispisana reč „sloboda“.

– Nosiću reč sloboda jer mislim da mnogim ljudima treba da to čuju. To je moćna reč, ako je mi nosimo i ljudi je vide, to je dobra poruka- objasnio je Bogdanović.

Njegov saigrač iz Kingsa, Džošua Holms, napravio je veliki prekršaj odlukom da napusti kampus u Diznijevom svetu, što je strogo zabranjeno (niko tokom uvodnih rundi ne sme da izađe niti da uđe u kampus).

Deandre Foks, startni plej, povredio se tokom priprema i bio prinuđen na desetodnevnu pauzu, što svakako utiče na tok priprema Kingsa za nastavak takmičarske godine.

– Nema domaćeg terena, nema navijača. Nedostajaće nam. Biće drugačije, moraćemo da igramo brže, da ne pravimo greške, izgubljene lopte, da budemo dobri u komunikaciji. Radićemo na tome još malo i bićemo spremni – uverava Bogdanović.

Dnevna kirija milion i po dolara

Da do nastavka sezone kojim slučajem nije došlo, NBA bi ostao „kratak“ za više od milijardu dolara. Odluka da se 22 ekipe presele u Diznijev svet i da u okolini Orlanda odigraju završnicu takmičarske godine do sredine oktobra, ipak pravi troškove ligi, otkrio je Neven Spahija. „Fascinantno je u kakav je poduhvat NBA ušao i kako se to sprovodi. Ovo je za sve nas nedoživljeno iskustvo. To je megazahvat koji NBA ligu košta čak 1,5 miliona dolara dnevno“, naglasio je Neven Spahija, hrvatski trener koji radi u stručnom štabu Memfis Grizlisa, u razgovoru za Večernji list.

Juta dovezla teretanu, Taker 91 par patika

NBA igrači, pogotovo oni najuspešniji, umeju da budu veoma razmaženi. Kako bi lakše podneli razdvajanje od porodica i prijatelja (finalisti će u kampusu provesti skoro tri meseca), NBA im je omogućila da od kuće ponesu ono što misle da će im najviše nedostajati tokom boravka u Orlandu: „Video sam na slici da je Embid došao u skafanderu, mada ga nisam sreo. Ovde je valjda više palica za golf nego na nekom golferskom turniru. Svaki dan dolaze šleperi opreme jer smo svi mogli da opremimo kako smo hteli. Tim Jute je dopremio čak i svoju teretanu, a neki klubovi su dovezli i svoj parket za trening. Mnogi igrači doneli su mikrotalasne rerne, neki stolice, ali i svoje dušeke jer žele da spavaju kao i kod kuće. Ipak ćemo ovde minimalno provesti 40 dana, a oni najuspešniji čak tri meseca“, naveo je trener Spahija. Među najbizarnije poteze ubrajaju se odluke Herela, centra LA Klipersa, da sa sobom ponese mini-saunu; Pi Džej Taker iz Hjustona uselio je čak 91 par patika, a trener Dalasa klavijature.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari