Domaći teren 85 odsto šansi 1Foto: STARSPORT

Današnjom utakmicom Darušafaka – Virtus koja će zbog peripetija oko korona virusa biti odigrana u beogradskoj Štark areni bez prisustva publike, završava se Top 16 faza Evrokupa, a četvrtfinalne serije počinju 17. marta.

Po sistemu takmičenja koji je na snazi već treću sezonu, od četvrtfinala do finala se igraju serije do dve pobede, ekipa koja ima bolju startnu poziciju igra prvu i eventualno treću utakmicu na svom parketu.

U četvrtfinalu prednost domaćeg terena imaju pobednici četiri grupe Top 16 faze, ali od polufinala su povlašćeni oni timovi koji su imali najbolji skor baš u Top 16 fazi.

Istorija je pokazala da je prednost domaćeg terena ogromna i u velikom procentu ključna za prolaz dalje. Za prethodne tri sezone od 12 prvih utakmica u četvrtfinalnim serijama gosti su dobili samo jednu, prošle godine je Unikaha dobila Albu.

U tih 12 serija, domaći su izvojevali konačnu pobedu u čak 10 slučaja, samo je opet Unikaha 2017. izbacila Bajern u trećoj utakmici u gostima, kao i Andora Asvel prethodne sezone.

Ako pogledamo sve serije u prethodne sezone, a ne samo četvrtfinalne, od 21 ekipe koje su imale prednost domaćeg terena dobile su čak 18 (85,7 odsto). Iako su u pet navrata gostujući timovi počeli serije pobedom, a od toga tri pripadaju Unikahi koja je na taj način i osvojila Evrokup 2017.

Ako izuzmemo Unikahu, u svim eliminacionim rundama u poslednje dve sezone domaći su dobili čak 12 od 14, računajući i sve četiri polufinalne serije. Ako uzmemo u obzir samo četvrtfinala i polufinala u poslednje tri sezone, povlašćeni su bili uspešniji u 15 od 18 serija.

Uoči sinoćnjih utakmica to nije bilo definitivno, ali verovatno će Partizan biti najuspešnija ekipa Top 16 faze i imati prednost domaćeg terena sve dom kraja takmičenja. Unikaha, kao druga po uspehu, tu privilegiju će sigurno imati u četvrtfinalu i polufinalu. Podsetimo, ukoliko se Valensija kao prošlogodišnji pobednik ne plasira u Top 8 Evrolige, ovogodišnji finalisti će sledeće sezone biti učesnici najelitnijeg takmičenja. Ukoliko Valensija to uspe, u Evroligu će samo pobednik.

Bez publike u Areni

Odlukom Evrolige sa kojom su se složila oba rivala, utakmica Darušafaka – Virtus odigraće se danas u beogradskoj Areni u 18.15. Zbog zahteva Ministarstva zdravlja Srbije, meč će zbog bezbednosti svih aktera biti odigran bez publike.

Utakmica je trebalo da bude odigrana u ponedeljak ali je otkazana jer su turske vlasti zabranile ulazak u zemlju svima koji su u poslednjih 15 dana boravili u Italiji, pa košarkaši Virtusa nisu mogli da idu u Istanbul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari