Don Karlo ne ide turistički u Berlin: Značaj Ančelotijeve 42. pobede s Realom u Ligi šampiona 1Foto: EPA-EFE/Kiko Huesca

Italijan Karlo Ančeloti (64) jedan je od najupečatljivijih trenera koje su ikada imali i evropski fudbal i najbolji klub sveta – madridski Real.

O tome svedoče i dostignuća Don Karla u Ligi šampiona, a i u vodećem klupskom takmičenju UEFA uopšte od pokretanja Kupa šampiona 1955.

Jedini je s četiri titule evropskog prvaka. Prve dve je uzeo s Milanom (2003, 2007), u kojem je stekao igračko ime, a sledeće dve s Realom u dva mandata (2014, 2022).

U ovoj sezoni, u želji da se s „kraljevskim klubom“ vrati na tron i tako se na najbolji način oprosti od Madrida (od idućeg leta trebalo bi da preuzme Brazil, prvu reprezentaciju koji će voditi), može da stane rame uz rame s dvojicom trostrukih osvajača s jednim timom.  Englezu Bobu Pejsliju to je pošlo za rukom s Liverpulom (1977-78, 1981), a Francuzu Zinedinu Zidanu upravo s Realom i to uzastopce (2016-18).

Real je i dva kola pre kraja takmičenja po grupama bio obezbedio mesto u osmini finala, ali je  savladao i Napoli na svom stadionu u pretposlednjem kolu (4:2). Utakmica u Berlinu s Unionom 12. decembra neće imati takmičarsku draž, ali će gosti kao potpuni favoriti igrati za maksimalan učinak od svih šest pobeda. Ančelotiju uspeh daje jedinstveno mesto u klupskoj istoriji.

U duelu s italijanskim prvakom, kome je takođe bio strateg, okitio se 41. pobedom u Ligi šampiona na Realovoj klupi. U analima kluba to je u vodećem evrokupu dostignuće i Migela Munjoza, dugogodišnjeg Realovog trenera šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, šampiona Evrope 1960 (peti uzastopni trijumf Reala od prvog Kupa šampiona) i 1966. u hejselskom finalu s Partizanom.

Ančeloti, gledano od osnivanja Lige šampiona 1992, trener je s najviše pobeda – 112 (s Milanom 39, s Čelsijem 10, s Bajernom sedam, s Pari Sen Žermenom šest, s Napolijem pet, s Parmom i Juventusom po dve). Škota Aleksa Fergusona, trofejnog trenera Mančester junajteda, koji ih ima 102 (sve s „crvenim đavolima“), nadmašio je pre godinu dana.

Uzmu li se u obzir sve utakmice, kvalifikacijske i u Kupu šampiona, Ančeloti je pretekao Fergusona s Realovom pobedom protiv Brage (3:0) na „Bernabeuu“ u pretprošlom kolu. To mu je bio 116. uspeh, budući da je u trci za ulazak u Ligu šampiona dve imao s Parmom (1997), a tri s Milanom (2002, 2006). Dve od te tri s rosonerima ostvarene su u mečevima protiv Crvene zvezde 2006: 1:0 na San Siru, 2:1 u revanšu na Marakani.

Fergusonu se u njegov opus uzimaju i pobede s Aberdinom u Kupu šampiona 1984. i 1985.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari