Dončić: Možemo da budemo perfektni 1Foto: EPA/ SEDAT SUNA

Prvi polufinalni par čine reprezentacija koja je mesecima unapred proglašavana za prvog favorita Evropskog prvenstva i selekcija koja je tokom takmičenja pobrala sve moguće simpatije zbog stila igre, jedinstva i atmosfere.

Košarkaši Španije nameriće se večeras na kolege iz Slovenije (20.30, RTS) u pokušaju da se domognu plasmana u finale, odnosno borbe za četvrtu zlatnu medalju, sve u eri fenomenalnog Pau Gasola. „Zmajčeki“ su pak drugi put u istoriji u polufinalu i iz perspektive ljubitelja košarke njihov duel deluje kao borba Davida i Golijata.

Odličan četvrtfinalni meč sa tačno 200 poena odigrali su Slovenija i Letonija (103:97). Iako je u najavi samog duela čuveni trener Boša Tanjević išao toliko daleko smatrajući da će Letonija čak osvojiti zlatnu medalju, Goran Dragić (26p) i Luka Dončić (27p, 9sk) predstavljali su faktore toliko jake da Špancima sigurno neće biti svejedno, iako će na parketu „Sinan Erdem“ doma delovati podjednako prepotentno i samouvereno, kao i na većini utakmica na šampionatu. Selektor Igor Kokoškov pokazao je baš na meču sa Letonijom da ima sposobnost prilagođavanja u odnosu na kvalitet rivala i da je sposoban da dobije fantastičnu šutersku ekipu igrajući na poen više.

Ako se za Dragića znalo koliko može i protiv najkvalitetnijih selekcija, onda je 18-godišnji Luka Dončić briljantnom partijom naveo na pomisao revnosnije ljibitelje košarke da je možda reč i o većem talentu od Dražena Petrovića. Telom zrelog seniora, ramenim pojasom u rangu NBA vedeta, mehanikom šuta i izbačajem u penjanju, Dončićeva „praćka“ je već sada u razmerama onih koje poseduju Serhio Ljulj i Stef Kari. Mada je sa jednim saigrač u Realu, a drugog „uzima“ svaki put kada se prihvati „džojstika“, Dončić je, prema svedočenju Dragića i dalje dečkić, tinejdžer u telu genijalnog košarkaša.

– On i ja smo cimeri. Luka je i dalje klinac, gleda crtaće, gleda ‘Prijatelje’… Ali, kada ga izvedete na teren, momak postaje neverovatan – ilustrovano je Dragić objasnio Lukinu sposobnost transformacije.

Slovence, koji nemaju medalju sa evropskih prvenstava i koji će igrati tek drugo polufinale posle onog iz 2009. godine u Poljskoj kada ih je Miloš Teodosić izbacio sa 32 poena i šest trojki, sada očekuje duel sa zvaničnim prvacima Evrope – Špancima.

– Mislim da su Španci favoriti, ali mi idemo bez pritiska da odigramo našu igru, kao što smo i igrali do sada. Drugi put u istoriji Slovenije smo se plasirali u polufinale. Nikada nismo osvojili i ako bog da biće ove godine . predoseća veliku završnicu šampionata as Majami Hita.

Pošto mu je tek 18 godina Dončić verovatno nije do kraja ni svestan koliko je njegov košarkaški kvalitet unikatan i da su mu dimenzije krajnjeg razvoja nesagledive. Skroman i neposredan, lepo vaspitan, u najavi meča sa Španijom uopšte nije odavao utisak tinejdžera koji misli da je odmah do Majkla DŽordana.

– Biće sjajna utakmica sa Španijom, moramo da odigramo perfektno, ali spremni smo za to. I samouvereni, rešeni da pokažemo kakav karakter imamo. Nadam se da je ovog puta medalja naša, jer Goran Dragić igra svoj poslednji Eurobasket – ima Luka veliku želju da svog prijatelja isprati u reprezentativnu penziju s medaljom oko vrata.

Hoću kao Porzingis

Iako je sa 27 poena i devet skokova apsolutno obeležio četvrtfinalni duel sa Letonijom, Luka Dončić je bio oduševljen onim što je uradio Kristaps Porzingis, završivši duel sa 34 poena. „Da, želeli smo da ga napadamo (kada je imao četiri lične, prim. aut), jer nam je dao… Koliko? Samo 34 poena? On je neverovatan igrač i sjajna osoba. Nadam se da ću jednog dana biti kao on… Neverovatan igrač… Možda je trenutno i najbolji igrač sveta“, kao da je Luka poslao poruku svima gde sebe vidi za par godina, u momentu kada je tek debitovao za seniorsku reprezentaciju Slovenije na velikom takmičenju.

Skariolo vrši pritisak na sudije

FIBA je u nizu napravljenih grešaka, na Evropskom prvenstvu pridodala možda i najveću odlukom da na šampionat pošalje sudije koja nemaju iskustvo deljenja pravde u Evroligi. U nedostatku „kontinentalnih rešenja“ angažovane su sudije iz Japana, Južne Amerike što se i te kako odrazilo na kvalitet suđenja. Zbog sukoba sa Evroligom FIBA je dozvolila da gotovo svi protagonisti Evropskog prvenstva budu kivni na sudije, uključujući i Serđa Skariola, selektora Španije, koji je u najavi meča sa Slovenijom posebnu pažnju posvetio načinu na koji sudije tretiraju braću Gasol: „Moja jedina briga je to što naši centri zaslužuju više poštovanja kada je kontakt igra u pitanju. Iskreno, prošao sam kroz svakakve utakmice i čini mi se da (sudije) ne razumeju najbolje taktiku naših protivnika. Osećam da (španski centri) zaslužuju više poštovanja u trenucima kada protivnik želi da uradi ono što želi da uradi“, ocena je Skariola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari