Dončić sam protiv "braće" 1foto EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Nakon pobede Dalasa nad Finiksom 123:90 poznat je prvi finalni par u jednoj od konferencija, protivnik Maveriksima biće Golden Stejt Voriorsi koji su ranije eliminisali Memfis. Nakon utakmice, najbolji igrač Mavsa, Luka Dončić, nije krio oduševljenje.

„Neverovatno, ne znam šta da kažem. Ali, ovo je izuzetna timska pobeda.. Svi su igrali najbolje što su mogli. Niko se nije štedeo. Oni su šampionska ekipa i bilo je teško igrati protiv njih. Ali bili smo fokusirani i stvarno sam presrećan. Pobedili smo večeras i sada uživam u ovom momentu, a sutra ću razmišljati o Golden Stejtu”, jasan je bio Dončić.

Poslednji put kada je Dalas bio u velikom finalu, uzeo je šampionski prsten. Tada predvođeni Dirkom Novickim, Peđom Stojakovićem i sadašnjim trenerom Džejsonom Kidom u ulozi pleja, namerili su se na Majami koji je imao “trio fantastiko”, Dvejna Vejda, Krisa Boša i Le Bron Džejmsa, a serija je otišla u šest utakmica.

Pa ipak, posle mnogo preokreta, franšiza iz Teksasa je pronašla način da savlada favorizovanu ekipu u finalu, a upravo i sada se nalaze u sličnoj poziciji kada nasuprot sebe imaju “spleš braću” Stefa Karija i Kleja Tompsona.

Ovo je prva prava prilika da fenomalni duo uzme još jedan prsten otkako se posle dužeg odsustva zbog povrede na teren vratio Tompson i sigurno da ekipa iz San Franciska ima računicu po kojoj bi želje mogli da pretvore u stvarnost.

Ipak jedan momak će im stajati na putu uspeha, jer i sam sanja san zbog koga je došao u NBA.

Ime mu je Luka Dončić i ima 23 godine, a ove godine igra svoju ubedljivo najbolju sezonu u karijeri i iz četvrtog puta mu je pošlo za rukom da sa svojim timom prođe prvi stepenik u plejofu, a sada, kada je prošao i drugi – ne želi da se zaustavi. Želi po prvi put do velikog finala nakon 2011. godine.

U seriji protiv Finiksa je bio ubedljivo najbolji pojedinac u obe ekipe. Prosečno je beležio 30 poena, 10 skokova i četiri asistencije, a plenio je smirenošću i inteligencijom u ključnim momentima serije.

U ovoj sezoni Voriorsi i Mavsi su se četiri puta sastali u regularnom delu sezone, a skor je 3:1 u pobedama za Dalas. U tim mečevima je Dončić prosečno beležio 31.5 poen po meču, dok je u istim Stef Kari imao prosečno 20 poena po utakmici.

Upravo bi taj duel mogao da odluči pobednika Zapadne konferencije, ali bitan za seriju biće i umor ekipa. Ne treba zaboraviti da su Voriorsi došli do ove runde takmičenja pobedama nad Denverom (4:1 u seriji) te Memfisom (4:2), a Dalas pobedama nad Jutom (4:2) i Finiksom (4:3), tako da je ekipa Stiva Kera imala mnogo više vremena da se odmori i pripremi za finale Zapada.

Prvi meč u seriji će se igrati u noći između srede i četvrtka u San Francisku, što znači da će Dalas u samo 72 sata odigrati dve jako teške utakmice, obe na strani.

Ipak momentum je možda na strani Dalasa i ono što bi izabranike Džejsona Kida moglo držati „vrućim“ je emocija, a izjave trenera četvrtoplasirane ekipe na Zapadu na kraju regularnog dela sezone jasno govore u prilog tome.

„Mnogi su rekli uoči odlučujuće utakmice u seriji da ćemo biti počišćeni od najbolje ekipe u regularnom delu sezone na Zapadu, ali su svi ti zaboravili naš karakter. Spenser Dinvidi je bio naš “iks faktor”, ušao je sa klupe i postigao 30 poena. Luka Dončić voli ovu scenu i snalazi se na njoj jako dobro. Ovo je prva godina kako je stručni štab čiji sam član u klubu. Verujemo jedni drugima, svlačionica je naša velika snaga. Mislim da lako možemo da se motivišemo za sledeći izazov“, izjavio je odmah posle meča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari