Dovoljno za titulu, ne i za Evroligu 1Foto: STARSPORT

Osvajanjem ABA lige, po peti put u istoriji kluba, u Crvenoj zvezdi su stekli glavni argument da na svaku kritiku odgovore uobičajenim i očekivanim frazama, svesni da su ostvarili primarni cilj, ali da su i te kako omanuli u mnogim procenama i odlukama koje ih na kraju nisu (pre)skupo koštale.

Aktuelni tim jeste ostao na zdravim temeljima, ali mu je za narednu takmičarsku godinu sigurno potrebna rekonstrukcija na svim pozicijama, jer bi u suprotnom ponovo mogao da deluje izraubovano i nedoraslo evroligaškim izazovima.

Za Zvezdu je važno što je učešće u Evroligi za iduću takmičarsku godinu stekla kao regionalni šampion, ali na frontu sticanja licence, na kojem je veoma prisutna, biće joj još bitnije da u takmičarskoj 2021/22 bude daleko kompetitivnija, kako igrački, tako i rezultatski.

Veliko je pitanje da li će Nebojša Čović, predsednik kluba, dozvoliti autonomiju u sastavljanju ekipe tokom leta, kakvu je prethodnog imao Saša Obradović.

Jednostavno, ono što je nekada sjajni košarkaš i trener solidnog renomea uradio samo je uverilo prvo čoveka kluba da njegova ipak treba biti poslednja.

Ideja, po kojoj je trebalo da se tim prvenstveno stvara na domaćim igračima i da onda samo bude nadograđen sa trojicom-četvoricom stranaca obesmišljena je još tokom avgusta i septembra i da nije došlo do smene Obradovića krajem decembra 2020. verovatno bi otišla u nepovrat.

Zvezdino koncepcijsko lutanje započeto je mnogo ranije; veliki kadrovski promašaji napravljeni su i tokom takmičarski poništene 2019/20. Novo poglavlje otvoreno je tokom tekuće sezone čime je potvrđeno da sportski sektor ne radi dobro i da je pitanje kompeticije istih sasvim opravdano.

Jasno je i da je u aktuelnom sastavu na evroligaškom nivou tek nekolicina igrača; da su od stranaca, a bilo ih je devetorica sa tendencijom daljeg rasta, samo Džordan Lojd i donekle Lendri Nnoko ispunili očekivanja, kao i da je kriterijume da ostane u ekipi ispunio još Kori Volden.

Lojd izvesno naredne sezone neće oblačiti crveno-beli dres, dok su šanse da Volden i Nnoko ostanu poprilične.

Za Zvezdu je dobro i to što većina domaćih igrača jasnog uticaja na igru: Davidovac, Dobrić, Lazić, Simonović, Kuzmić imaju ugovore i za narednu sezonu (jedino Jagodić Kuridži ističe krajem juna) ali je pitanje da li će svi ostati na Malom Kalemegdanu.

Jednostavno, u evroligaškim okvirima, ekipa je pokazala velike limite, prevashodno u pogledu igranja u visokom tempu; egzekuciji u fazi tranzicije, lakoći postizanja poena, kreativnosti, saradnji pleja i centra…

Promene su neophodne i to korenite, kako bi Zvezda napravila i atletski kompetentniji, prema godinama mlađi i brži tim.

Crveno-beli već kasne sa aktivnostima na tržištu igrača; jednostavno, tokom abaligaške finalne borbe nije se imalo vremena za tako nešto, pogotovo što se nije znalo kojim će putem klub ići; evroligaškim ili u društvu Evrokupa.

Ako je u prethodne dve, možda i tri godine klub propustio da dovede perspektivnije domaće igrače, pokuša da revitalizuje one koji su se utopili u evropski prosek ovog leta to nikako ne bi smeo da uradi.

Igrači poput Alekse Avramovića (Estudijantes) sigurno zaslužuju pažnju i trud da se angažuju a smelost da se najtalentovanijima da konkretna šansa u Evroligi dala bi za pravo crveno-belima da pokušaju da dovedu ekstra talente nalik Nikoli Joviću, Nikoli Đurišiću….

Kuzmić zavisi od Radonjića

Ognjen Kuzmić ugovor sa klubom ima do sezone 2022/23, međutim njegov ostanak usko je vezan za pitanje ko će u narednoj sezoni voditi ekipu.

Jasno je da je iskusni centar imao izuzetno lošu sezonu, možda i najslabiju u karijeri i da je bio daleko od petice evroligaškog renomea.

Kuzmić bi trebalo da drži palčeve da Dejan Radonjić ostane na klupi.

Crnogorskom stručnjaku, kao i celom stručnom štabu, krajem juna ističe ugovor i bez obzira na to što je rezultatski napravljen fenomenalan posao (Kup Radivoja Koraća i ABA liga) predsednika Čovića i Radonjića tek očekuju dugi pregovori.

Ako Radonjić ostane, šanse da Kuzmić ne promeni adresu biće realnije. U neformalnim razgovorima, Radonjić je često govorio da dok je on na čelu tima, Kuzmić će sigurno biti u sastavu.

Napad na Jovića

Zbog ogromnih promašaja napravljenih prethodnog leta, garniranih kasnijim dovođenjem fizički nespremnih i godinama „pregaženim“ Ročestija i Koloma, Zvezda je najvažniji deo sezone praktično odigrala bez kvalitetnog plejmejkera.

Nema nikakve sumnje da će Radonjiću, ako ostane, prvi potez biti vraćanje Stefana Jovića. Uspešno su sarađivali u prvom Radonjićevom mandatu u Zvezdi, kao i tokom boravka u Bajernu.

Jović je kasnije finansijski napravio odličan potez prelaskom u Himki, ali je igrački to bila loša odluka.

Ove sasvim sigurno, ali i prošle, srpski, 31-godišnji plej igrao je ispod evroligaških standarda, a sezonu 2020/21 završio je odlaskom iz Himkija zbog višemesečnih neisplaćenih zarada.

I dalje ima hroničnih problema sa povredama i pitanje je koliko mu je telo spremno za surov ritam igranja na svaka tri dana, a um za rezultatski pritisak u Zvezdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari