Dragan Đilas: Selektor i KSS su krivi za otkaze igrača reprezentaciji 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Velika bura se podigla u srpskoj košarci kada je javnost saznala da na spisku neć biti Nikole Jokića, kao i nekolicine nosilaca.

Mnogi su kritikovali igrače, a bilo je i onih koji su stali u njihovu zaštitu.

Bivši predsednik KSS-a dragan Đilas je u gostovanju na televiziji Nova govorio o problemima sa otkazima reprezentativaca, piše Nova.

„U vreme kada sam ja bio predsednik KSS-a, nijedan igrač nije otkazao nastup za reprezentaciju osim zbog povrede. Saša Đorđević je uspeo da izgradi kult reprezentacije i svi ti momci su se uvek odazivali. Uvek sam im zahvaljivao što dođu i odvoje dva meseca od svojih odmora i govorio sam im da imaju taj dar time što toliku decu i ljude po Srbiji učiniti srećnim“.

Kada su u pitanju brojni otkazi, Đilas nema nikakvu dilemu ko je glavni krivac.

„Sada vidimo da je situacija drugačija. Misliim da većina igrača po onome što ja znam, nisu srećni da sarađuju sa sadašnjim selektorom Svetislavom Pešićem, da je to počelo pred prošlo evropsko prvenstvo kada je iz reprezentacije izbačen Miloš Teodosić na način na koji je izbačen neprimereno prema čoveku koji je igrao 15 godina za Srbiju. Tada su već počeli problemi, lošije igre na Evropskom prvenstvu. Ništa se nije promenilo. To je sigurno uticalo na to da umesto da idemo na Svetsko prvenstvo kao kandidat za medalju, mi idemo da ostanemo u priči za Olimpijske igre“.

Ističe da krivica ide i do saveza, i ima razumevanja za odluku Nikole Jokića.

„Krivi su i selektor i KSS, do svih ljudi koji su zaduženi za to. Najvažnija je atmosfera. Mora se raditi sa ljudima, mora se pričati sa njima. Da vas podsetim, Jokić je prošle godine igrao na Evropskom prvenstvu, imao je napornu sezonu, kasno je završio i sigurno je umoran. Ja verujem da je Jokić patriota i to se vidi po njemu. Žao mi je što ne igra, kao ni Vasilije Micić i Nikola Kalinić i sa njima bi Srbija bila kandidat za zlato na Svetskom prvenstvu“.

Na pitanje da objasni zatoo igrači ne igraju zbog Srbije, umesto da gledaju ko je selektor, Đilas isitče da je pittanje kompleksno.

„Igraju oni za Srbiju. To je dualna situacija – sa jedne strane igaju za svoju zemlju, a sa druge strane ih treba razumeti, jer ovo se tiče i selektora. Na kraju imate i Vlade Đurovića koji je ovo najavio pre deset dana šta će se desiti“.

Srbiju je nešto ranije potresao i slučaj Nikole Mirotića koji je odustao od igranja za Partizan.

„Razumeo sam da živimo u zemlji koja se raspada i da je sport samo ogledalo toga. Imamo situaciju da bi neko došao, jedan veliki igrač koji se izjašnjava kao Srbin i koji je pomagao kroz humanitarne organizacije. Želeo je da dođđe u Srbiju prvi put pre 15 godina kad aje u Partizanu procenjeno da nije dovoljno talentovan pa je iz Budućnosti otišao drugim putem. Sada je došao da odigra jednu sezonu u Partizanu i čan ni finasije nisu bile najvažnije, a sada smo došli do toga da predsednik Srbije garantuje bezbednost jednom igraču. Kako smo došli do toga da je to potrebno. U kojoj zemlji živimo. Na šta to sve liči. Jedan normalan čovek je rekao šta će mu sve to u životu Velika šteta za Srbiju i za Partizan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari