Umor, povrede, pritisak: Kako su otkazi reprezentativaca primorali KSS na "alternativna" rešenja? 1foto Srđan Stevanović/STARSPORT

Da nećemo u najjačem sastavu nastupiti na predstojećem Mundobasketu činjenica je koja je verovatno malo koga iznenadila u srpskoj javnosti.

Poput navlačenja konopca, gotovo svake godine standardni „argumenti“ u formi umora, pritiska, možda čak i povreda prevagnu na stranu onih koji pozive otkazuju lakše i rutiniranije nego li oni iz šireg kruga familije za svadbu nekog daljeg rođaka.

Ovoga puta se malo šta može zameriti Košarkaškom savezu Srbije. Mesecima unazad su Dragan Tarlać u ime Saveza, kao i selektor Svetislav Pešić obilazili potencijalne kandidate širom Evrope i Severne Amerike. Obavljani su brojni razgovori, obilažene porodice i familije sve u cilju da se barem ovog leta okupe najbolji među najboljima koje može da ponudi srpska košarka.

Da ni takav, željeni pristup od strane samih igrača nije uradio plodom, moglo se naslutiti usled činjenice da je selektor Pešić čekao poslednji momenat kako bi objavio širi spisak kandidata za učešće na Svetskom prvenstvu, koje počinje 25. avgusta.

Da je bilo drukčije, odavno bi se Savez pohvalio diplomatskom aktivnošću i uspehu da je najboljeg centra današnjice ubedio da nastupi za Srbiju na Mundobasketu.

Nažalost, ni odlasci selektora reprezentacije u Ameriku, tačnije Denver, kao ni dugotrajni razgovori, ne samo sa asom Nagetsa, već i članovima familije, nisu za posledicu imali odazivanje Nikole Jokića reprezentativnom pozivu ovog leta.

NBA šampion je, iako su se u Savezu nadali do poslednjeg dana, obavestio selektora da zbog fizičke i mentalne potrošnje izazvane napornom klupskom sezonom, neće moći da preuzme odgovornost i zaigra za „orlove“. Bio je to poslednji, ujedno i najteži otkaz sa kojim se selektor Srbije suočio.

Da će pribeći „alternativnim“ rešenjima postalo mu je jasno kada je još u junu Nikola Kalinić predupredio bilo kakvu dramu, obrazloživši odsustvo iz reprezentacije takođe fizičkim i mentalnim zamorom.

Nadao se Pešić da se otkazi neće nizati poput serije golova nedoraslih protivnika, međutim, kako se bližio poslednji momenat za objavljivanje spiska, poruke zahvalnice počele su da mu stižu takvom dinamikom kao da je izvukao sedmicu na lotou.

Bitan negativan odgovor stigao je i od Vasilija Micića, jedinog našeg vrhunskog plejmejkera.

Nakon što je pre desetak dana potpisao ugovor sa Oklahoma Siti Tanderom došao je do zaključka da je bolje da preskoči reprezentativno leto s obzirom na to da je u Americi obnovio povredu ramena kojom je zaokružio niz argumenata zbog kojih je smatrao da nije spreman da zaigra na Mundobasketu.

Kalinić, Micić i Jokić dodatno su poljuljali i ovako krhke reprezentativne temelje koji se godinama unazad ljuljaju usled sve manjeg značaja za one koji bi trebalo da reprezentuju našu košarku.

I sam selektor Pešić je rekao da je igranje za reprezentaciju postalo sredstvo, a ne cilj, i da Srbija mnogim igračima postaje zanimljiva tek ukoliko treba da im posluži kako bi rehabilitovali svoju karijeru ili se probili na svetsku košarkašku scenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari