Dragan Stojković Piksi sat i po vremena objašnjavao neuspeh u Kataru i otkrio da li je spisak igrača za Katar pravljen po kancelarijama 1Foto: STARSPORT (Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

„Sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je, naravno, poštovanje prema medijima, a zatim je tu i javnost. Želim da objasnim neke stvari, da čuju iz prve ruke sve utiske posle našeg učešća na SP“, rekao je selektor Dragan Stojković Piksi.

On je rekao da se neće kriti i da neće medijima slati saopštenja kao što je to običaj u Srbiji, već da je želeo da izaže pred medije.

„Dvadeset meseci sam na poziciji selektora, za to vreme od tri cilja koja sam postavio, kako ja, tako organizacija, dva smo ostvarili. Treći nije. Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se na SP. Drugi cilj – posle žreba za Ligu nacija, gde smo se isto našli u teškoj grupi. Bili smo prvi i to smo ostvarili. Treći cilj – prolazak grupnu fazu SP nismo ispunili. Niti ću se kriti, niti bežati od odgovornosti. Tu sam da odgovorim. Sigurno u ovom neuspehu neće biti nekoga ko će sesti na avion i poslati vam neko saopštenje. Ovde u našem fudbalu je moderno da se pišu saopštenja. Nisam taj čovek, jer smatram sebe odgovornim. Zato sam ovde, zato sam sazvao konferenciju“.

Selektor je istakao da ne bi bilo normalno da ne vodi „rovite“ igrače na Mundijal.

„To nisam bio ja u Kataru (nasmejan), a postoje razlozi zašto je tako. Ti razlozi se kreću, da mene brinu praktično početkom novembra. Tačno 14. novembra kada smo se našli ovde. Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku, da li je neko važniji, ali za naš tim su važne karike bile takve da… ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprineli da se Srbija raduje u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi. Izjave da smo spremni, to se govori jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, to bi negde bilo da je alibi. Evo već traži alibi. Zato smo hteli da sačuvamo pozitivnu energiju. Nadali smo se da će fitnes stanje negde da se prevaziđe i da će do početka Šampionata, da će stvari doći na svoje. Ali to je bilo nemoguće. Sa druge strane, znali smo, znali ste i vi, da je u teškoj grupi Brazil favorit. Oni predstavljaju drugu dimenziju, drugi nivo. Znali smo da će između tri ostale ekipe da se traži drugo mesto. Postoje naše greške, ja sam neko ko realno gleda sliku. Niti letim kada smo sjajni na terenu, niti kada nismo. Protiv Kameruna, pored svih problema, imali smo pobedu u džepu. Vratili smo se iz minusa. Da od 0:1 mentalno budemo jako i preokrećemo u korist. Zašto nismo iskoristili? To ostaje na nama. Za analizu“.

On je dodao da su igrači dali svoj maksimum.

„Igrači su dali maksimum, to govore i neki parametri. Vidi se želja, požrtvovanost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U nekim trenucima nismo smeli da poklanjamo pobedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. To su stvari za analizu. „Da smo bili zdravstveno na mestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni?“.

Na pitanje zašto nije poveo u Katar neke spremnije igrače umesto onih za koje se ispostavilo da ne mogu da iznesu fizički takmičenje, odgovorio je:

„Moram da napomenem, ovaj spisak se nije pravio po kancelarijama, sastavio sam ga ja. A ja jako teško menjam svoje mišljenje. Naravno da uvek želja, pritisaka, ali niko nije mogao da utiče na mene. Samostalno sam stavio svakog igrača na spisak jer su zaslužili da igraju oni koji su izneli kvalifikacije. Niko nije imao primedbu, što se prvi put dešava u istoriji našeg fudbala. Ja sam neko ko ima svoj stav i njega teško menja. Nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio, niti da sam ubacio nekoga na nečiju želju.

On je istakao su se spoljni faktori uskomešali, jer su želeli da dođe do neuspeha ancionalnog tima.

„Spoljni faktori koji su želeli da dođe do rezultatskih neuspeha su dočekali svojih pet minuta, da ne koristim teže reči. Ali to neće poremetiti zdravu grupu, ono što smo napravili za ovih 20 meseci. Ne postoji katastrofa u sportu, niti tragedija. Ali naravno na njima je da komentarišu kako hoće. Mora se dostojanstveno sve istrpeti. Pokazali smo da Srbija može da igra atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Moji prethodnici su kritikovani za loš fudbal, a evo sada imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Neću dozvoliti da se ovo predstavi kao katastrofa. Iz ovoga ćemo izvući pouke i bićemao jači nego što smo bili. Bilo je igrača nekih koji nisu učestvovali u kvalifikacijama i bilo je nerealno da ne budu na spisku, a da naše udarne igle ostanu kod kuće. To ne bi bilo fer prema njima, iako su bili u stanju kakvom su bili. Čestitam igračima na borbenosti, motivaciji, atmosferi… Iako su atmosferu hteli da predstave kao lošu, očekivali su da ćemo se tući u slvačionici, da ćemo vaditi oči jedni drugima. Ali to nije tačno, niti će se desiti.“

Selektor ističe da je reprezentacija uspela da uradi ono što je najteže u fudbalu.

Mi smo uspeli ono što je najteže, da iz minusa odemo u plus. Došli smo do 2:1 i imali smo totalno drugačiji plan. Pripremljena je bila dupla izmena u poluvremenu, neću vam reći ko, ali na tom defanzivnom planu bismo izgledali bolje. Onda se dešava poslednji minut gde naivno primamo gol i onda plan pada u vodu. Otišli bismo u drugačiji sistem, daleko defanzivniji, a potom bismo čekali kontranapad. Bar bismo se branili. Izmenama pokušavaš da osvežiš ekipu, opet dolazi do šoka početak drugog poluvremena, da smo u minusu jednog gola. Tada nismo nalazili više mogućnost, niti snagu da okrenemo. Napadači su nam bili na 50-60 odsto mogućnosti.“

On je uveern da ima podršku nacije.

„Nacija mene podržava 100 odsto, to osećam, naciju ne lažem, niti ću je lagati. Ja nisam deda mraz koji ispunjava želje, imam stav i to se nekome ne sviđa. Od marta znam da sam nekome trn u nozi. A zašto? Boli ih što nemaju uticaj na reprezentaciju. Boli ih to što je Sportski centar ponovo poprimio da ima funckiju, funkciju mira, spokojstva. A ne kafana da može da uđe ko hoće i kad hoće. Toga nema. To mnoge boli, očigledno. To je njihov problem. Trude se da to sruše, osetilo se i u kvalifikacijama. Pokušavali su da plasman na Mundijal predstave kao slučajno, kao nemaju pojma. To su bočni faktori koje ćete stalno imati. Toga sam svestan, imate opoziciju, normalno“.

On je istakao da je sistem u kome igra Srbija dobar.

„Neko je rekao, ne možemo mi u ovom sistemu da igramo. Stvarno? Taj sistem nam je doneo Svetsko prvenstvo. Ne znam šta ste gledali. Sistem kao sistem nije nikakva garancija da ćeš uspeti, to je interpretacija igre na terenu. Da li ćete igrati sa tri lili četiri pozadi, to je nebitno. Bitno je da li se poštuju principi, ima mnogo stvari, ali da vas ne zamaram.“

On ističe da je meč protiv Kameruna trebao da se završi ubedljivom pobedom Srbije.

„Utakmica protiv Kameruna, trebalo je da se završi 4:1, 5:1, 6:1… Dominirali smo do njihovog drugog gola. Zašto se nismo branili? Jesmo se branili, ali smo izašli previsoko bez ikakve potrebe, bez instrukcije sa klupe. Desio se taktički promašaj… Dali smo im poklon, to je naša greška kao tima. Nismo bili dovoljno inteligentni da iskoristimo momenat, to su dve kardinalne greške koje te koštaju pobede. Zamislite da smo se branili u 60. minutu i da smo do kraja primili dva gola. Onda biste pitali zašto niste nastavili da igrate istu igru, uvek ćete nešto naći. To se desi i teško je predvideti. Takve vrste grešaka su neprihvatljive.“

Selektor priznaje da mu je najteže pao drugi gol protiv Švajcarske.

„Najteže mi je pao drugi gol Švajcarske, poraz kao poraz ne. Drugi gol, u momentu kada ne sme da se primi. On mi je teško pao. Znao sam da to menja stvari. Neke stvari ne možete da utičete. Taj drugi gol mi je baš teško pao. Nije mu bilo vreme da primimo taj gol. Naivnost u tom nekom defanzivnom, taktičkom smislu nas je koštala. Otišli smo u Katar, bili učesnici, veliki uspeh za srpski i reprezentativni fudbal. Ne sme da se gleda crno, ovo je šansa da se nauči iz grešaka. Učićemo iz naših grešaka, da ponovim: Bićemo bolji i bićemo jači. Da biste pravili rezultate, šta je potrebno? Kontinuitet učestvovanja. Morate da imate iskustvo, samopouzdanje.“

Za kraj je selektor imao pozitivnu poruku za naciju.

„Opet će Srbija biti moćna, opet će Srbija biti pobednička, Opet će Srbija posle 24-25 godina biti na smotri najvećih evropskih timova, a to je Evropsko prvenstvo. Nije nas bilo nigde na EP. U ovih 20 i kusur godina smo imali 2-3 Lige šampiona što se tiče klupskih… Imali smo 2006, 2010, 2018. i 2022… Četiri SP gde smo bili kakvi smo bili… Treba biti realan, ništa nismo postigli spektakularno na evropskom ili svetskom nivou. Zato potenciram da je odlazak na veliko takmičenje uspeh. Nećemo dati da se pljuje po tome. Znam koliko igrači daju za reprezentaciju. Mnogima to smeta, hteli bi da to sruše. Neće moći, neće moći. Jedan ciklus je završen, rezime, od tri cilja – dva su ispunjena. To nacija prepoznaje. Ovo što nismo prošli, prihvatam. Rezultatski neuspeh. Vraćamo se na pobednički kolosek, od marta na nove pohode. Nacija mora da veruje, narod mora da veruje, kroz kvalifikacije smo vratili veru u fudbal. Nismo se vukli kao babe, fajterski smo igrali. Uspeli smo u tome. Da će ova dva rezultata (Kamerun, Švajcarska) da pogaze ovo? Neće moći!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari