"Nije tako davno bilo da neki igrači moraju da igraju": Portparol FSS pokušao da spreči selektora da odgovori na pitanje Nove S, Piksi ipak rekao šta misli 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi odgovarao je danas na pitanja javnosti (novinara) povodom neuspeha reprezentacije u Kataru.

Novinar televizije Nova S Marko Novičić pokušao je da selektoru postavi pitanje da li je očekivao veću zaštitu vrha Fudbalskog saveza Srbije po pitanju afere sa zastavom Srbije sa Kosovom i natpisom „nema predaje“, kao i u slučaju prijave koju je Fudbalski savez Kosova uputio FIFA zbog uvreda koje je izrekao na meču sa Švajcarskom, te da pojasni ko su ljudi koji su želeli da on umesto u Beograd pre ode u Pariz iz Katara.

Međutim, portparol FSS Milan Vuković pokušao je da ne dozvoli Piksiju da odgovori na ova pitanja rečima da selektor neće pričati na tu temu i da se postavi pitanje isključivo vezano za Mundijal u Kataru. Novinar Nove S je insistirao da Stojković lično odgovori jer su u pitanju stvari koje su se dešavale na Svetskom prvenstvu, pa je Piksi ipak odlučio da mimo portparola Saveza uzme reč

– Za zastavu ne znam šta da vam kažem, na to nemam komentar. Što se ostalog tiče,  zna se ko od prvog dana pokušava da udari. Njihova mišljenja me apsolutno ne interesuju. Znaju se razlozi koji im smetaju, to je gubitak uticaja na selektora. Stalno sam se trudio da svoj posao obavljam na najpošteniji mogući način. Da imam čist obraz – imam ga, i niko neće uspeti da mi ga uprlja. Niko. Znate u prošlosti šta se dešavalo. Nije to tako davno bilo da neki igrači moraju da igraju, da se spisak menja. Zato nas nema 25 godina u Evropi. I sada dođe neko, počisti te stvari, da ih dovede u red, naravno da on onda ne valja. Mnogima bistra voda ne odgovara jer su navikli da žive u mulju. Jer se u bistroj vodi sve vidi – rekao je Stojković.

Selektor je dodao i da nije pristajao ni pre, a da neće ni posle Katara na menadžerske i druge kombinacije i pritiske.

– Pokušaj da se ja uvučem u taj mulj, da ja nekome odgovaram, da se prepucavam, da ulazim u polemike, to neće da se desi. Svako ima pravo da radi kako misli. O tim promenama sastava tima ne postoji jedan čovek u zemlji koji to može da uradi dok sam ja selektor. Ja sam čist, obraz mi je čist, ne ulazim ni u kakve kombinacije s menadžerima, ne ulazim u nešto zarad nekog mog benefita. Nije se dešavalo do sada,  niti će se desiti tako nešto – zaključio je Piksi.

Treba napomenuti da ovo nije prvi put da portparol FSS daje sebi za pravo da ne dozvoljava igračima ili selektoru da odgovore na legitimna pitanja novinara.

Slično se dešavalo i u Kataru kada je cenzurisao pitanja inostranih novinara. Selektor i igrači imaju pravo da nemaju komentar, imaju pravo i da im se ne svidi pitanje, ali svaka konferencija za medije sazvana je zarad interesa javnosti, u ovom slučaju o reprezentaciji Srbije.

Zbog toga nije niko iz Saveza nadležan da cenzuriše i bira šta su pitanja od interesa javnosti. To rade novinari. A pitanja će uvek biti, da li kritičkih da li poltronskih, a selektor i igrači su oni koji sami treba da kažu ako na nešto nemaju komentar. Jer javnost interesuje šta selektor ima da kaže na određenu temu, pa makar bila i politička, a ne portparol. A političku konotaciju mečevima reprezentacije nisu dali (samo) novinari veći i igrači sa zastavom u svlačionici i ponašanjem na terenu i nasedanjem na provokacije protiv Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari