Dragan Stojković: Sa Samardžićem imamo dogovor da debituje za Srbiju 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Fudbalska reprezentacija Srbije danas se okuplja u Staroj Pazovi zbog septembarskih izazova u Ligi nacija. Izabranici Dragana Stojkovića prvo će 24. septembra ugostiti Švedsku, a tri dana kasnije gostovaće u Oslu, Norveškoj.

Srbija je u prva četiri kola osvojila sedam bodova, trenutno je u svojoj grupi druga sa tri boda manje u odnosu na Norvešku.

Predstojeća dva duela biće veoma bitna, ne samo kada je plasman u A grupu Lige nacija, već i zbog baraža za naredno Evropsko prvenstvo.

Selektor se na obraćanju javnosti prvo osvrnuo na analogiju da će spisak igrača za Ligu nacija biti nalik onome za Katar i Svetsko prvenstvo.

„Ovaj je spisak sastavljen za predstojeće dve utakmice. Prioritet su obaveze koje nas očekuju, ne bih o Svetskom prvenstvu. Na ovom spisku je 27 igrača, kompletan fokus je usredsređen na ono što predstoji“, stava je i razmišljanja Dragan Stojković, koji je prokomentarisao i izostanke Nikole Milenkovića, kao i golmana Predraga Rajkovića.

„Kao što znate na ovom spisku nema nekih igrača zbog povreda, Rajković je suspendovan. Milenković je u fazi oporavka, povreda ga je odvojila od terena i logično je da ne bude na spisku za ove dve utakmice. I on sam veruje kao i ja da ce se vratiti. On je sigurno jedan važan igrač.“

Javnost je zanimalo i kako se selektor opredelio da za septmebarske mečeve u Ligi nacija pozove Srđana Babića iz Almerije i Stefana Mitrovića iz Crvene zvezde.

„Trebalo je trojica da ih bude, ali za sada dvojica… To su igrači koji poseduju talenat i potencijal. Babić je na poziciji koju igra kapiten svog tima i on je bio član generacije sa Novog Zelanda, grupa svetskih prvaka. Moja je želja da ga vidim uživo i kako sve to izgleda na terenu. Njegove konstantne igre u Primeri zaslužuju svaku pažnju. Stefan Mitrović je igrač koji predstavlja budućnost srpskog fudbala. On je još mlad, ali njegove karakteristike deluju odlično. Ima brzinu i hrabrost da duele 1 na 1 rešava sa autoritetom. Moja procena, jer postoji mogućnost da bira između dve zemlje, jer su to igrači koji treba da igraju za svoju zemlju.“, istakao je šef struke „orlova“.

Jedno od pitanja odnosilo se i na Lazara Samardžića, levonogog kreativca Udinezea, Srbina rođenog i odraslog u Nemačkoj, koji je nastupao i bio kapiten u mlađim selekcijama „pancera“.

„Nisam bio u Milanu da bih gledao Krunića nego Samardžića. Imali smo jedan telefonski razgovor početkom septembra gde sam mu objasnio namere i želje, a koliko sam primetio nije bilo dileme da li će igrati za Nemačku ili Srbiju. Dogovor je da u sledećem ciklusu u martu sledeće godine , ako bude nastavio da igra dobro, da bude na spisku i debituje za Srbiju. To je ono što smo uradili sa naše strane. Na svima njima je da izaberu, ako već imaju izbor. Po meni tu nema nikakve dileme, to su igrači sa srpskim imenima i prezimenima. Ovo je već druga sezona da igra za Udinese u jednoj od najjačih liga. Definitivno igrač koji poseduje potencijal i te kvalitete. Njegova leva noga je izvanredna, pregled igre takođe. Ono što sam primetio već jedan duži period njegove participacije u igri zaslužuje pažnju. Nema tu neke velike filozofije i ne treba praviti od toga neke naslove. Važno je da su zdravi i opredeljeni da igraju za Srbiju. U prošlosti se pokazivalo da smo ostajali bez nekih igrača… Mislim da smo bili nemarni, da ne pominjem imena. To je sve život, ja ne želim da pravim greške u startu, a da imamo sve na dlanu. Na meni je da uputim poziv, da im pokažem da nam je stalo, a na njima je da odluče za koga će. Mislim da tu neće biti problema. Njegovo godište je takvo da je on tek na početku fudbalske karijere“, deluje uvereno selektor Srbije da će Samardžić izabrati dres „orlova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari