„Drugačiji DNK“: Ništa od Poršea u F1! 1Foto: EPA-EFE/ENRIC FONTCUBERTA

Delovalo je veoma izvesno da će Porše od 2026. godine kao proizvođač sarađivati sa timom Red Bul u šampionatu Formule 1, ali od te kooperacije sada i službeno neće biti ništa.

Nemački proizvođač je bio zainteresovan da se vrati u F1, a na to su ga podstakla nova pravila kao i mere smanjenja troškova u ovom šampionatu – učešće u F1 sada je pristupačnije konstruktorima, piše Sport Klub.

U julu se pojavila informacija da je Porše zainteresovan da otkupi 50% vlasništva firme „Red Bul teknolodži“, kompanije koja je zadužena za Red Bul rejsing i koja proizvodi delove za tim Alfatauri.

Govorilo se u F1 padoku da je vlasnik RB Ditrih Matešic pozvan na razgovor sa Poršeom, ali su lideri Red Bul rejsinga Kristijan Horner, Helmut Marko i Adrijan Njui navodno bili protiv te saradnje – želeli su da organizacije iz Milton Kinza zadrži nezavisnost.

Horner je prethodnih nedelja insistirao da bi u slučaju takvog dogovora Porše morao da pristane na uslove Red Bula i da bi oni praktično bili zaduženi samo za motor bolida.

„Obavili smo razgovore, što je i prirodno, ali oni su sada zaključeni. Dostigli smo konsenzus da partnerstvo sa Poršeom trenutno nije ispravna odluka za nastup Red Bula u F1. Mi vrlo ulažemo u proizvodnju motora i pre jednog meseca smo upalili naš prvi motor. Nikad nije bilo obavezno da imamo partnera u tom smislu. Porše je sjajan brend, ali nismo ni u jednom trenutku došli do finansijskih aspekata. Naš DNK je jednostavno drugačiji“, izjavio je prvi čovek Red Bul rejsinga Kristijan Horner kada je postalo jasno da Porše ipak neće ući u karavan F1.

Zasad je Porše i zvanično odustao od ovog poduhvata, ali drugi nemački proizvođač Audi, prema dostupnim informacijama, uskoro započinje rad sa timom Zauber, piše Sport Klub.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari