Državom protiv državnog projekta 1Neboša Čović Foto: STARSPORT

Osetili su u Crvenoj zvezdi u prošlosezonskom finalu svu igračku, ali logističku moć Budućnosti pametno izgrađenu na svim nivoima.

Brejk napravljen u prvom meču u Beogradu „oplodili“ su vezanim utakmicama u prestonici Crne Gore i tako osvojili titulu koja im je garantovala povratak u Evroligu. Godinu dana kasnije isti rivali, počevši od 12. aprila, učestvovaće u novom finalnom serijalu ABA lige sa istih startnih pozicija. Zvezda će imati prednost domaćeg terena u sistemu 2-2-1, dakle sa imperativom da u kratkom razmaku uzastopno trijumfuje i tako naplati skor iz regularnog dela 21-1 protkam obema pobedama nad ekipom Budućnosti.

Nameren da pritisak, nalik tokom polufinala protiv Partizana, prebaci sa struke i igrača na sebe, Nebojša Čović, predsednik Crvene zvezde na par dana do prvog susreta, obratio se medijima apostrofirajući značaj novog serijala sa ekipom Budućnosti, ne samo za crveno-bele, već i srpsku košarku.

– Mislim da je plasman u Evroligu interes cele Republike Srbije i zato nam je neophodna i pomoć države u onome što nas čeka. Naglašavam ‘države’, jer nas čeka rival koji je državni projekat korporativne organizacije. Neću da analiziram šta se dogodilo prošle godine i šta se događalo, zato pozivam naše navijače da maksimalno ispunimo Pionir, u što većem broju, da to bude u okvirima fer-pleja i korektnog navijanja – nedvosmislen je predsednik Crvene zvezde, koji u Budućnosti vidi personifikaciju državnih interesa Crne Gore na sportskom planu.

– Verujem da će ovo finale proteći u najboljem mogućem redu i da će apsolutno biti sve regularno. Da se nećemo vraćati na nešto što se događalo prošle godine, gde smo dobro naučili lekciju, ali ćemo dobro kontrolisati i pratiti šta se bude dešavalo. U tom smislu ćemo jasno i precizno izveštavati javnost. Ti faktori zaleđene vode… Kad je led na reci, 15 do 20 odsto na tom ledu ima vode, ali je problem šta se događa ispod leda i kuda ta matica može da vodi. Shvatite to kako hoćete. To su smernice po kojima ćemo ići i organizovati finalnu seriju maksimalno koristeći naš domaći teren i tu prednost, jer smo za to igrali 22 kola – podvukao je Čović, želeći da naglasi da će se klub striktno pridržavati propisa ABA lige.

– Neće biti dozvoljena obeležja Budućnosti, jer moram da vas podsetim na 2. kolo ABA lige, kada je u Podgorici prebijen navijač Zvezde, stariji čovek koji je bio sa unučićima i imao je samo šal Crvene zvezde. Ne bismo želeli da se to ovde desi, već da utakmica protekne u najboljem mogućem bezbednosnom redu – podsetio je prvi čovek Crvene zvezde, ubeđen da će sve biti drugačije u poređenju sa prošlosezonskom finalnom serijom.

– Sve je drugačije i sve će biti drugačije. Igramo sa ubedljivo najskupljim timovima lige. Crna Gora je mala ali može da da više para nego što može Zvezda – poručio je Čović, uz osvrt na važnost prvog meča.

– Prva utakmica jeste jako važna. Što se tiče ‘prelamanja’ prošlogodišnje prve utakmice, ne bih da ponovo podsećam na ono što se događalo. Na kraju se to svelo na ono ‘Ko im je kriv, kad smo imali Lesora u Podgorici…’. Može sve da da se posmatra i ovako i onako, ali ipak igrači i treneri moraju da odluče o nekim stvarima. Svi učesnici na terenu odlučuju, a to nisu samo igrači i treneri. Tu je i zapisnički sto – završio je predsednik Zvezde.

Finale pre finala

Uprkos tome što je polufinalni serijal sa Partizanom obilovao zamornim saopštenjima sa obe strane, Nebojša Čović je stava da je to bilo zapravo finale pre finala: „Nemamo ni vremena ni prostora da sad budemo u euforiji, žao mi je što to stvarno nije bilo finale, ali šta da radimo, takav je plasman bio. Žalim iz prostog razloga jer Srbija kao zemlja košarke ima najkvalitetnije košarkaške klubove“, istakao je Čović.

„Kuku, lele“ bez Reglanda

DŽo Reglend, koji se povredio na startu serije protiv Partizana i nije nastupao u drugoj i trećoj utakmici, u međuvremenu je bio na rehabilitaciji, kao i na operaciji, što je potvrdio i Nebojša Čović. „Reglend neće biti spreman za finale. Imao je intervenciju na kolenu, meniskusu, oporavlja se i videćemo da li će možda biti spreman za Podgoricu. Moguće, ne možemo da garantujemo, jer je to u rukama doktora. Videli ste da Zvezda nije jedan igrač i da je to više medijski pumpano – ‘kuku, lele, šta ćemo bez ovoga?’. Koga ima – dobro je, koga nema – moramo bez njega“, rekao je prvi čovek crveno-belih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari