Dugo tražena "hemija" 1Foto: RSS

Rukometaši Srbije su kroz baraž mečeve sa Portugalom obezbedili učešće na šampionatu sveta koje će se od 9. do 27. januara 2019. održati u Nemačkoj (Berlin) i Danskoj (Kopenhagen i Herning).

Posle plus sedam napravljenih u Nišu (28:21), za plasman je bio dovoljan i remi u revanšu (25:25), a Srbija će se naći na Mundijalu posle šet godina, pošto je propustila dve uzastopne svetske rukometne smotre.

Tim je u odlučujućim mečevima predvodio Ljubomir Obradović, selektor ženske selekcije, koji se obavezao da preuzme i muški tim posle otkaza Jovici Cvetkoviću.

„Svakome od nas je dužnost da pomogne državi u teškom trenutku. Nijednog trenutka nisam razmišljao da li ću ili neću, to mi je obaveza. Zato mi je drago što su ovi momci verovali i što smo ostvarili cilj“, poručio je Obradović posle duela u Portugalu.

On je naveo da je od starta verovao u tim, pred kojim je svetla budućnost.

„Bio bih optimista i da će Srbija biti slobodna u 1. kolu B grupe u Nanđingu u sredu, 27. juna. U 2. kolu, u četvrtak, 28. juna, Srbija će igrati protiv Turske od 9.00 časova po našem vremenu, a u poslednjem, 3. kolu, u petak, 29. juna, protiv SAD od 9.00 časova po našem vremenu. Sve utakmice iz Nanđinga direktno će prenositi TV Sport Klub.

U A grupi će igrati Kina, Brazil i Holandija.

Plasman u polufinale će izboriti po dve selekcije iz obe grupe.

a je protiv nas igrala bilo koja druga ekipa. Moramo da verujemo u ovaj sastav, imamo budućnost… Imali smo početničke greške, verovatno zbog važnosti meča, ali smo uspešno završili posao“, poručio je selektor i dodao da je zarad boljih vremena u planu i formiranje B reprezentacije.

I igrači su pohvalili „hemiju“ u timu, ali i apostrofirali odličnu igru koja im je donela uspeh.

„Odigrali smo dve vrhunske utakmice, kakve davno reprezentacija nije odigrala. Prezadovoljni smo selektorom, nikad bolje nije bilo… Sve je na visokom nivou i zasluženo idemo na SP“, rekao je strelac šest golova u Varzimu Bogdan Radivojević.

Novi kapiten Nemanja Ilić naveo je da je ponosan na ekipu i stručni štab.

„Voleo bih da stalno budemo na ovom nivou, onda možemo svakog da pobedimo. Presrećan sam što sam kapiten takvim momcima“, istakao je Ilić.

Na Svetskom prvenstvu učestvovaće domaćini Danska i Nemačka, prvak sveta iz 2017. Francuska, prvak Evrope iz 2018. Španija, zatim Austrija, Hrvatska, Mađarska, Island, Makedonija, Norveška, Rusija, Švedska, Srbija, Angola, Egipat, Tunis, Saudijska Arabija, Bahrein, Katar, Južna Koreja i Japan. U toku su Panameričke kvalifikacije i one se završavaju 24. juna, kada će biti poznata i poslednja tri učesnika Mundijala u rukometu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari