Dupla kruna ili trofej spasa 1Foto: STARSPORT

Fudbalski okršaji Crvene i Partizana uvek su bitni igračima, trenerima, upravama i navijačima sa obe strane Topčiderskog brda, međutim neki večiti derbiji su malo važniji od drugih, kao večerašnje finale Kupa Srbije.

Jeste ulog manje „težak“ trofej, ali ovaj će ili, 14 dugih leta čekanom, duplom krunom zaokružiti još jednu grandioznu sezonu crveno-belih i prekinuti domaćinov post u ovom takmičenju još od 2012. godine  ili ublažiti patnju crno-belih, od 2018. bez osvojenog prvenstva a od prošle i bez primata u masovnijem nadmetanju, sa malim izgledima da u neko dogledno vreme stanu na put protivnikovoj dominaciji (na svim poljima).

– Moja očekivanja kao i svih u klubu su da zaokružimo spektakularnu sezonu osvajanjem duple krune. Spremali smo se maksimalno, iako smo još pre tri, četiri  nedelje osvojili prvenstvo… Za dane posle ovog finala, takođe, a prioritet nam je grupna faza Lige šampiona… Što se tiče derbija, ispratili smo sve sitnice, jer je sve važno i sve može da odluči pobednika, kao prošli derbi, rešen iz kornera… – to priča Zvezdin trener Dejan Stanković, potpuno neopterećen estetikom igre svojih izabranika, jer mu je cilj bitniji od sredstva.

– Ne zanima me kako će da izgleda derbi, da li će biti lepo ili ne za gledanje… Bitno mi je samo da donesemo trofej na „Marakanu“ – ne krije mladi stručnjak učesnika eliminacione runde poslednje Lige Evrope na izmaku, sa spremljenim spiskom penaldžija, u slučaju takvog raspleta, i porukom za glavnog sudiju Srđana Jovanovića.

– Kažu da je najbolji, a kada je tako onda se mora dokazati na najzahtevnijoj utakmici. Biće pritisak na njemu – smatra Stanković.

Partizanov strateg Aleksandar Stanojević ima i drugih briga pred susret, u kom sa svojom ekipom želi da materijalizuje prolećni „rast“ igre i rezultata.

– Uskraćeni smo za više od 40 ulaznica, koliko smo dobili, a želeli smo da nam porodice budu u ložama.  Znam i da je večiti rival dobio isto, zato ako bude više ljudi od tog broja na stadionu nećemo igrati utakmicu. Ne interesuju me nikakve kazne, platiću iz svog džepa… Organizator je Fudbalski savez Srbije, a ne Crvena zvezda – želi da predupredi neravnopravnu prisutnost i podršku klubova, pošto fudbalska čaršija uveliko bruji o mogućem dosluhu FSS i CZ.

Što se tiče odnosa snaga, ambicija na terenu i negativnih posledica odsustva prvog strelca ekipe – odbeglog Takume Asana…

– Želimo da napravimo završnu priču, da sve ono što smo radili do sada ima neku težinu. Postizali smo mnogo golova, primali najmanje golova, ne znam kad smo imali takvu statistiku… Dobri igrači uvek nedostaju, ali mi smo tim i ovo je jedna utakmica. Malo smo promenili način igre, mislim da možemo to da iznesemo na pravi način u ovih 90 ili 120 minuta – zaključak je Stanojevića, čija percepcija kaže „nisu bolji, tu smo negde“.

Ovo će biti 38. Kup susret licem u lice Crvene zvezde i Partizana, a statistika broji 19 slavlja crveno-belih i 15 trijumfa crno-belih, uz tri remija (bez penala).

Bez navijača i bonus igrača

Sport gubi na smislu kada nema publike da uživo pravi dekor i atmosferu, ali kako se ovde navijačima zovu i huligani i kriminalci svih profila možda je i bolje što je pandemija korona virusa zatvorila tribine i na zadnjem ovosezonskom večitom derbiju, što ne znači da policija neće imati pune ruke posla po Beogradu, gde god mogu međusobno da se vijaju i tabaju „delije“ i „grobari“. U isto vreme, trenerima je lakše što neće imati obavezu slanja najmanje dva igrača do 21. godine na teren, kao u prvenstvu, nego će za „bonusima“ posegnuti samo ukoliko ovi to zasluže i uklapaju im se u taktičku koncepciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari