Duško Vujošević: Jednom prošlo nekažnjeno, proći će ponovo 1Foto: STARSPORT

Skidanje pločica sa pehara Kupa Radivoja Koraća je jako ružno.

Kao što bilo ružno i ono što se dogodilo 2014. godine kada su navijači Crvene zvezde oteli pehar i izgazili ga, pa je on posle prilično tajno vraćen u klub da niko ne zna. Jednom kada je takvo ponašanje prošlo nekažnjeno, bilo je jasno da će proći ponovo – kaže za Danas bivši trener Partizana, a sadašnji selektor BiH Duško Vujošević povodom snimka koji se pre dva dana pojavio na internetu a na kome nepoznati muškarac nožem skida sa trofeja pločice na kojima je ime Crvene zvezde kao prethodnog osvajača.

Od kada se snimak pojavio reagovali su i Crvena zvezda, i Košarkaški savez Srbije i Partizan osuđujući ovaj vandalizam, ali i razmenivši međusobno optužbe. Iz redova crno-belih rečeno je da klub i igrači nemaju veze sa uništavanjem trofeja, međutim ostalo je otvoreno pitanje kako je uopšte pehar mogao da se nađe u rukama osoba koje nemaju veze sa klubom.

Duško Vujošević smatra da odgovornost kluba sigurno postoji, ali i dodaje da ne veruje da je iko iz Partizanovog tabora u startu imao bilo kakvu zlu nameru. Na pitanje gde leži odgovornost Košarkaškog saveza, odnosno večitih rivala u situaciji kada navijači oba tima uništavaju trofeje, odnosno bez kazne vređaju i igrače i trenere, što je sam kako ističe u više navrata iskusio u najgorem mogućem obliku a da niko nije reagovao, Vujošević kaže da „ni Zvezda, ni Partizan, ni KSS nemaju mehanizme i sredstva“ da kažnjavaju izgrednike i da je to posao državnih organa.

– Ne mogu klubovi da izađu na kraj sa navijačima koji su dosta moćni i koji su u pojedinim dilovima sa državom. Nadležni organi koji se bave javnim redom i mirom treba da rade svoj posao. MUP ima sredstva da pronađe osobe koje su skidale pločice. Ako je to već propušteno 2014, sad može da se uradi – ističe Vujošević.

Sagovornik Danasa dodaje da je „KSS lepo rekao da oni nisu MUP“, kao i da ne postoji sukob interesa u tome što su najvažniji ljudi u Košarkaškom savezu nekadašnji igrači Partizana.

– Ne vidim odgovornost Košarkaškog saveza. Tomašević i Danilović jesu igrali za Partizan ali su igrali i za reprezentaciju Jugoslavije i po tom kriterijumu su došli na rukovodeće mesto u Savezu. Dakle ja ne vidim sukob interesa kod njih. Šta bi onda trebalo reći o Jadranskoj ligi u kojoj o svemu odlučuje predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović. To je istinski sukob interesa – zaključuje Vujošević.

Skreće se pažnja sa uspeha

– Ne sviđa mi se što je umesto da se priča o dobrim igrama Partizana sad došlo do zamene teze i priča se o ovom skandalu. Ja sam se jako obradovao pobedi Partizana, jer ma koliko je Kup devalviran ipak je to drugo po jačini takmičenje, i jedna ekipa koja je bila u ozbiljnim problemima je zasluženo osvojila trofej. Skidanje pločica jeste skandal i o njemu treba govoriti, ali ne treba umanjiti uspeh Partizana – kaže Vujošević.

Uništavanje pehara – krivično delo

Skidanje pločica sa trofeja Kupa Radivoja Koraća je krivično delo oštećenja tuđe imovine, objašnjavaju advokati koje je Danas konsultovao. Borivoje Borović kaže da se radi o laganom, banalnom delu, a Vladimir Gajić dodaje da i kada bi KSS recimo podneo krivičnu prijavu po njoj se verovatno ne bi postupalo jer se radi o maloj materijalnoj šteti koja ne prevazilazi 5.000 dinara. Obojica pravnika objašnjavaju da MUP ima osnova da reaguje na osnovu snimka oštećenja pehara. Danas nije dobio odgovore od MUP da li će pokrenuti istragu povodom ovog slučaja, niti se Ministarstvo ovim povodom zvanično oglašavalo. Prema nezvaničnim informacijama, pehar je oštećen u jednom beogradskom restoranu tokom proslave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari