Duško Vujošević: Skupljanje poena za vajld-kartu Zvezdi 1Foto: STARSPORT

Evroliga je kao poslednji datum za odluku o sudbini sezone 2019/20. odredila 24. maj, a mnoge je iznenadila odluka Vlade Srbije da Beograd kandiduje za organizaciju završnice tog takmičenja.

I to u trenutku kad još nema nikakvog konkursa za tako nešto. Duško Vujošević, košarkaški trener koji trenutno vodi rumunski Kluž, sa velikim brojem sezona u Evroligi iza sebe, smatra da nastavka sezone neće biti.

– Šanse da se nastave Evroliga i Evrokup gotovo da ne postoje. Veliki je broj faktora koji na to utiču, najbitniji su svakako međunarodni avionski saobraćaj i zatvorene granice, koje su još dodatno pojačane obaveznim karantinom. Američki igrači koji predstavljaju okosnicu timova, otišli su u SAD, Evroliga je odredila da klubovi moraju da isplate 80 odsto ugovora ako nema nastavka sezone, a 85 odsto ako se još bude igralo. Jedan broj igrača se već izjasnio da za tih pet odsto neće da se vraćaju u Evropu. Pogotovo oni kojima ove godine ističe ugovor. Bez njih to nije isto takmičenje, bitno pada kvalitet, a samim tim i interesovanje. Potreban je duži period zajedničkog rada ekipa da bi ta košarka posle ovolike pauze na nešto ličila – kaže za Danas Vujošević.

On objašnjava da su toga svesni i čelnici Evrolige.

– Postoji veliki interes sponzora i TV kuća pa je razumljivo da čelnici Evrolige još uvek ne žele da objave prekid sezone, bez obzira što je suspenzijom OI stvoren prostor za duže odlaganje odluke. A razlozi za odlaganje Igara su isti oni koji važe i za onemogućivanje završnice ovih takmičenja. Naravno da će ta situacija jako otežati rukovodstvu Evrolige uspostavljanje kriterijuma za dopunu takmičenja sledeće godine, mimo ekipa koje imaju dugogodišnje ugovore.

Vujošević smatra i da je kandidatura Beograda za završnicu Evrolige još jedna manipulacija ovog režima na čelu sa Vučićem.

– U zemlji gde je do juče bilo vanredno stanje sa rigidnim policijskim časom, demonstrira se neka normalnost situacije i aplicira se za takmičenje koje niko drugi neće. Ako bi bezbednosna situacija kad je u pitanju pandemija bila bitna, onda bi tako nešto moglo da se igra u Austriji, ili možda na Islandu, gde je bilo najmanje zaraženih. Košarka se naravno igra zbog publike, u ovoj situaciji to nije moguće, i zato je potpuno irelevantno gde bi se ta završnica mogla igrati, pogotovo što šanse za odigravanje nisu realne. To vam je kao da odete na more na Tenerife, a tamošnje plaže gledate preko TV-a.

Iza kandidature, kaže Vujošević, skriveni su drugi ciljevi.

– Iskustvo sa ovom vlašću, gde se jedna laž pokriva drugom, a ona trećom i tako dalje, govori nam da je u pitanju skupljanje poena kod čelnika Evrolige sa ciljem da to bude sinekura Crvene zvezde kada dođe do glasanja za vajld-karte sledeće sezone. Očigledno je nečiji interes da se to desi, iako je Zvezda kolo pred kraj regularnog dela sezone ABA lige bila treća na tabeli. Postoji takođe opravdani strah da se novcem koji je obezbeđen za tu kandidaturu, ili će biti obezbeđen, skrivenim tokovima plati Zvezdi vajld-kart za sledeću sezonu u Evroligi.

Vujošević smatra da je ovo još jedan predizborni trik aktuelne vlasti u Srbiji.

– Kandidatura kad nema nikakvog konkursa, u trenutku kada nijedna druga država nije zainteresovana za takmičenje bez publike, koristi se kao propagandno sredstvo, da se ovaj režim izborio za bitnu stvar u velikoj konkurenciji, a iskustvo uči na opreznost da se iza toga krije igra u funkciji Crvene zvezde. Setimo se samo dolaska Vučića u ponoć na Izvršni odbor FK Crvene zvezde uz prisustvo kamera, davanja zvezdinog dresa francuskom premijeru, načina kako je Zvezda bez kvalifikacija na terenu uspevala da dođe do Evrolige. Činjenica je da je Partizan 2012. bio prvak u svim kolektivnim sportovima, a ove godine samo u kuglanju – zaključuje Vujošević uz napomenu da je zanimljivo da Partizan koji je imao prednost domaćeg terena u Evrokupu nije dobio potporu grada da se završnica odigra u Beogradu, mada ni nastavka tog takmičenja verovatno neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari