Dvostruki svetski rekorder na 31. Beogradskom maratonu 1Halid Hanuči Foto: Beogradski maraton

Legendarni kenijski trkač Henri Rono, na insistiranje lekara zbog zdravstvenih problema moraće da posetu Beogradskom maratonu da odloži za neku drugu priliku, ali će zato na 31. Beogradskom maratonu učestvovati as svetske atletike Halid Hanuči koji je sa zadovoljstvom prihvatio poziv, saopštio je organizator.

Halid Hanuči je prvi čovek koji je maratonsku stazu pretrčao za manje od dva sata i šest minuta, jedini je maratonac koji je dva puta u istoj godini bio brži od 2:06, jedini koji je postavio svetske rekorde na dva maratona iz grupe “šest najvećih”, jedan je od samo četvorice u istoriji svetske atletike koji su popravljali sopstveni svetski rekord na stazi od 42.195 metara i jedan od samo petorice koji su više od jednom postavljali najbolji rezultat svih vremena…

Gost Beograda je rođen u Maroku 1971. a 1992. preselio se u Sjedinjene Američke Države i postao reprezentativac i rekorder nove domovine.

Sjajnu karijeru Hanuči je najavio 1997. pobedivši na Čikaškom maratonu, tada s najboljim debitantskim rezultatom (2:07,10) u istoriji, na tron u Čikagu vratio se 1999. sa svetskim rekordom (2:05,42), a 2000. štopericu je zaustavio na 2:07,01. Naredne, 2001. proglašen je za najboljeg sportistu SAD posle pobede na Londonskom maratonu s novim svetskim rekordom (2:05,38) i četvrte pobede u Čikagu s 2:05,56.

Povodom svog dolaska u Beograd Halid Hanuči izjavio je: “Radujem se dolasku u Beograd na 31. Beogradski maraton i druženju sa učesnicima ovog poznatog događaja kao i sa Beograđanima i gostima koji će u subotu 21.04.2018. biti sa nama”. Iako se od atletike oprostio 2007. posle serije povreda stopala, Halid Hanuči i danas drži američki rekord u maratonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari