Džoel Embid je MVP NBA lige: Jokić nakon dve uzastopne sezone ostao bez nagrade 1foto EPA-EFE/ERIK S. LESSER SHUTTERSTOCK OUT

Košarkaš Filadelfije Džoel Embid proglašen je u noći između utorka i srede najkorisnijim igračem ligaškog dela sezone NBA lige.

Centar Filadelfija 76ersa Džoel Embid dobio je prvi put u karijeri nagradu za najkorisnijeg igrača ligaškog dela sezone objavila je liga u noći između utorka i srede.

Embid je sezonu završio iza Nikole Jokića koji je MVP zvanje poneo u prethodne dve sezone, ali je na kraju izglasan za najkorisnijeg i završio je ispred srpskog košarkaša i centra Denver Nagetsa i Janisa Adetokumba iz Milvoki Baksa, piše Sport Klub.

Ovo je treća vezana sezona u kojoj nagradu za najkorisnijeg dobija igrač sa pozicije centra, a peta je vezana godina u kojoj stranac dobija ovu naradu (počelo je sa Adetokumbom i njegovim nagradama 2019. i 2020. godine). Pre toga su jedini stranci koji su se okitli ovim zvanjem bili Hakim Olajuvon (1993/94, Stiv Neš 2005/06. i Dirk Novicki 2006/07.).

Embid je imao najbolju sezonu od kada igra za 76erse. Drugu vezanu godinu vodi po broju postignutih poena, a poboljšao je i efikasnost – u proseku je beležio 33.1 poen po meču uz procenat šuta u proseku 54.8. Uz to je imao prosečno 10.2 skoka i 4.2 asistencije po meču.

Nije igrao u poslednje dve nedelje zbog povrde koju je doživeo u trećem meču prve runde plej-ofa protiv Bruklina.

Sa druge strane, Jokić je bio veoma blizu da postane prvi centar, a tek treći igrač u istoriji nakon Rasela Vestbruka i Oskara Robertsona koji je u prseku beležio tripl-dabl po sezoni. Imao je prosečno 24.5 poena, uz 11.8 skokova i 9.8 asistencija po meču, uz prosek šuta 63 odsto i vodio je svoj tim do prvog mesta u Zapadnoj konferenciji.

Embid mu je uskratio priliku da postane tek četvrti igrač u istoriji NBA koji je tri godine zaredom proglašavan MVP igračem ligaškog dela sezone. Sada to ostaju samo Leri Bird, Bil Rasel i Vuilt Čemberlen.

Janis Adetokumbo ostao je na trećem mestu, sa prosekom od 31.1 poena po meču uz 11.8 skokova i 5.7 asistencija. Vodio je Milvoki do najboljeg plasmana u ligi pre nego što je propustio dve cele i deo treće utakmice u šokantnom porazu Baksa od Majamija u prvom kolu plej-ofa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari