Efes brani tron od "kraljevića" 1foto: Starsport

Košarkaši Efesa i Real Madrida igraće u subotu (19.00) u beogradskoj Areni finale fajnal fora Evrolige, dok će se nešto ranije (16.00) u duelu za treće mesto sastati Olimpijakos i Barselona.

Ovo je ishod dva dramatična i uzbudljiva polufinalna duela, u kojima je najpre ekipa iz Istanbula do prilike da odbrani trofej osvojen prošle godine stigla trijumfom nad Olimpijakosom (77:74), dok su zatim Madriđani u „El Klasiku“ bili bolji od Barselone (86:83).

Efes će se boriti za svoj drugi naslov najboljeg tima u Evropi, dok je Real deset puta osvajao trofej. Kraljevski klub je poslednji put trijumfovao pre četiri godine, na turniru koji je takođe održan u Beogradu.

Trener Reala Pablo Laso rekao je da je veoma srećan što je njegov tim u finalu i odmah saopštio da neće moći da računa na startnog plejmejkera Najdžela Vilijamsa Gosa. Bivši igrač Partizana se povredio na samom početku meča u polufinalu protiv Barselone.

– Srećan sam što smo ovde, mnogo rada je uloženo u ovo, radujemo se finalu. Povreda Najdžela tako rano u utakmici nam je teško pala, nije nam mnogo promenila plan jer su neki igrači uskočili, ali to svakako boli. Neće igrati u finalu, to je sigurno. Nije samo iskrenut zglob, odradićemo preglede u Madridu, pa ćemo videti koliko će odsustvovati. Uvek postoji uticaj na igru, on je važan igrač za nas, pružao nam je ritam, pomagao nam je u napadu. Naravno, tužno je kada se neki igrač povredi na fajnal-foru, žao mi je zbog njega – rekao je Laso.

Španski stručnjak se potom osvrnuo na nastupe svog tima u dosadašnjem toku sezone i objasnio da su usponi i padovi forme ekipe posledica velikog broja utakmica u svim takmičenjima.

– Nikada nisam sumnjao u svoj tim, imali smo probleme, kao i Efes, duga je sezona. Želeo sam da sve bude u redu, ali u životu ništa nije lako. Gubili smo, ali to je prošlost. Kada gubite, nije sve loše, kao protiv Crvene zvezde u Beogradu, ali to ne menja moje razmišljanje. Sada smo u sjajnoj poziciji, o ovome sam razmišljao od početka sezone. Svi timovi su imali probleme, i Ergin će reći isto, mi smo pričali mnogo puta oko toga. Kako da se igrači ne povređuju kad se igra 80 utakmica u sezoni. Imali smo probleme, sada smo ovde i tačka – zaključio je Laso.

Najavljujući finalni meč trener Efesa Ergin Ataman uputio je puno komplimenata na račun protivnika, ali i najavio trijumf svog tima.

– Real je sjajan tim, sa fantastičnim trenerom. To smo osetili najbolje prošle godine, Laso uvek sprema nešto neočekivano. Veoma su dominantni u reketu, veoma su dobri sa Tavaresom, Rendolfom, imaće nekoliko strategija, ali uz kreativnost naših plejmejkera i bekova pokušaćemo da napravimo razliku jer oni koriste visoke igrače za to. Biće izazovno finale, polufinale je pokazalo koliko su male razlike između timova. U fudbalu kod nas u Turskoj postoje veliki navijači Reala, a jedan od njih je moj sin i svake godine dobijamo poklon. U fudbalu navijamo za Real, ali sutra ćemo mi pobediti – izjavio je Ataman.

Turski trener se osvrnuo i na promene koje se dešavaju u timu iz Madrida nakon što se u polufinalnom meču protiv Barselone povredio plejmejker Reala, Najdžel Vilijams Gos.

– Naš stil je manje-više isti uvek, ali Pablo je rekao da će možda Ertel igrati, ako ne bude tako, igraće sa petoricom visokih. Igrali su zonu prošle sezone u Istanbulu, videćemo. Ovo je moja filozofija, imam sjajne igrače u perimetru, pokušaćemo da igramo na isti način – zaključio je iskusni stručnjak.

Micić: Šut stvar mentaliteta

Trojkom u poslednjoj sekundi polufinalnog meča protiv Olimpijakosa Vasilije Micić doneo je Efesu priliku da se bori za odbranu trofeja najboljeg tima Evrolige. Na konferenciji za medije pred finalni meč sa Realom reprezentativac Srbije osvrnuo se na svoj pobednički šut i povezao ga sa srpskim mentalitetom.

– Drago mi je što predstavljam svoju zemlju u svom gradu na ovom lepom događaju. Mi kao nacija imamo pozitivan stav u teškim situacijama. Odrastao sam sa mnogo kvalitetnih igrača koji su pogađali pobedničke šuteve i nadao sam se da ću i ja to raditi. Nisam mnogo puta u toj poziciji da rešim utakmicu, mnogo mi je drago što se to desilo u polufinalu na taj način – rekao je Micić, a zatim otkrio da ima problema sa povredom.

– Došao sam fizički rovit, ali se trudim da u hodu to rešavam što bolje moguće i brže, kao svi igrači. Posle udarca koji sam zadobio u drugoj četvrtini sam se malo uplašio jer je bitna utakmica. Znao sam da imamo problem sa rotacijom na bekovima, ali sam pronašao drugačiji stil igre. Osetio sam da mogu da iznesem utakmicu do kraja, imao sam Šejnovu pomoć, Brajant nas je potom dodatno ohrabrio, to je sve deo ove igre, sa time moramo da se nosimo da bismo bili pravi i na ovom nivou – izjavio je plejmejker Efesa.

On je dodao da je ekipa motivisana i da je potrebno da ostanu mirni i fokusirani ceo meč.

– Osećaj je sjajan doći do finala, ali osećaj je još lepši kada osvojite trofej. Ne nedostaje nam motivacija, apsurdno je pričati o tome, svi smo spremni, moramo da ostanemo mirni i fokusirani. Ne možete da igrate do 31. minuta, već celu utakmicu i videćemo ko je bolji – zaključio je Micić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari