Egzum je tek početak 1foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Tiše i opreznije u odnosu na prošlo leto, u Partizanu pripremaju ekipu za iskušenja u takmičarskoj 2022/23. Obaveze će biti daleko veće, nakon povratka u Evroligu posle osam godina odsustva, samim tim i broj igrača sposobnih da prave razliku na terenu brojniji. Crno-beli su do sada vratili Danila Anđušića, angažovali Dantea Egzuma i time napravili veliki zamajac pred dovođenje kapitalaca na mestima plejmejkera i startnog centra.

Povratnička sezona Željka Obradovića na mesto šefa struke bez trofeja, uslovila je konsolidaciju na svim nivoima i podrobniju analizu posle koje je utvrđeno ko je u međuvremenu postao prekobrojan. Dalas Mur i Nemanja Dangubić prvi su se oprostili od navijača, međutim spisak suvišnih verovatno se neće podvući, s obzirom na to da su još uvek upitni prošlosezonski kapiten Rade Zagorac (istekao ugovor), Gregor Glas, Uroš Trifunović…

Pokušao je prošle sezone Obradović da od Avramovića i Mura načini igrače kadre da odgovore zadacima i na poziciji organizatora igre, međutim, nijedan od njih nije se pokazao umešnim u “pik” igri što je polje na kojem je popularni Žoc u prethodnim klubovima uvek imao kapitalca. Teško da će devetostruki osvajač Evrolige sebi dozvoliti da i ovoga leta posegne za nekim eksperimentom na jedinici, naprotiv. Najdžel Vilijams-Gos najčešće se spominje kao igrač koji bi mogao da se vrati u Partizan i nametne kao startni organizator igre.

Tokom prvog boravka u Humskoj, Amerikanac je ostavio sasvim dobar utisak; zbog nastupa u crno-belom dresu kasnije je doživeo potpunu afirmaciju u evropskim okvirima, zaključno sa prošlosezonskim mandatom u Real Madridu.

Povrede su ga omele da se nametne Pablu Lasu kao primarno rešenje na jedinici, ali nema sumnje da bi u Partizanu dobio značajniju ulogu. Amerikanac je kvalitetan organizator igre, nesebičan je i neko ko nije sklon bespotrebnom forsiranju. Zek Ledej je sigurno neko ko se posebno raduje mogućnošću dolaska svog kuma. NJih dvojica su prijatelji, što bi olakšalo adaptaciju Vilijams-Gosa na zahteve i trenerske principe Željka Obradovića.

Uprkos angažovanju Dante Egzuma, a u skladu sa standardima Evrolige, Partizan će sigurno tražiti još jedno bolje i kompletnije rešenje na mestima beka i niskog krila. Preveliki bi bio rizik da se, u slučaju novog ugovora sa Zagorcem, crno-beli oslone na napadačke sposobnosti 27-godišnjeg košarkaša i Uroša Trifunovića. DŽejms Nanali navodi se kao potencijalno rešenje, prevashodno kao iskusan košarkaš koji je već sarađivao sa Obradovićem u Fenerbahčeu.

Svesni su u Partizanu da je igrački zenit Amerikanca prošao i da u drugom mandatu u Istanbulu, kao i prošle sezone u Makabiju, nije delovao kao neko ko je u najboljim danima pravio razliku kako u šutu sa distance, tako i prilikom prodora. Iako u zrelim godinama (31) Nanalija je forme i statusa koštalo insistiranje na NBA ugovoru, kao i period proveden u Kini.

Balša Koprivica je bio u obavezi da se pojavi na Letnjoj ligi u dresu Detroit Pistonsa, međutim na osnovu dobijenog prostora i pružene šanse, njegov povratak u Humsku deluje kao najrealnija opcija. U tom slučaju, Obradović će morati da dovede startnog centra, drugačijeg profila, daleko pokretljivijeg, eksplozivnijeg i sposobnog da defanzivno visoko iskače na “piku” i time utiče na protivnički protok lopte.

Takođe, u zavisnosti na način na koji će koristiti Alena Smajlagića, nije nemoguće da šef struke crno-belih potraži još jedno rešenje u centarskoj liniji, uprkos tome što bi deo rotacije trebalo da bude i mladi, 19-godišnji Tristan Vukčević.

Moguć povratak Lesora

Uprkos tome što je došao u toku prošle sezone, Matijas Lesor ostavio je vrlo dobar utisak u dresu Partizana. Centara njegovih karakteristika u Evropi nema previše, naprotiv. S tim u vezi, i ne čude informacije iz Francuske, da je Partizan ponudio novi ugovor iskusnoj petici, vrednosti između 550 i 600 hiljada evra. Lesor je fizički snažan, atleta je i neko ko defanzivno može da odgovori zahtevima moderne košarke. Sezonu za nama u crno-belom dresu završio je prosečno ubacujući 10,1 poen, uz šest skokova u proseku, od kojih 2,8 ofanzivnih. U Evrokupu je imao učinak od 13 poena, 6,7 skokova (2,9 ofanzivnih).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari