Emotivni Mitrović: U Anderlehtu i Briselu sam postao čovek, zamišljam finale Srbije i Belgije u Kataru 1EPA-EFE/KIERAN GALVIN

Fenomenalni napadač Fulama i reprezentacije Srbije deo karijere proveo je u Župiler ligi.

Posle odlaska iz Partizana, Aleksandar Mitrović je evropske puteve krčio u Anderlehtu, čiji je dres nosio od 2013. do 2015. godine. Odatle je produžio u Njukasl, pa u Fulam, u čijem špicu hara već petu sezonu.

„Da mi je neko ranije rekao da ću dati 102 gola za Fulam, kazao bih mu da je lud. Vidite: ako verujete u sebe… Osetio sam dobru vezu sa saigračima i navijačima Fulama od prvog dana“, počeo je opširni intervju neverovatni Smederevac za belgijski Nieuwsblade.

Samo u takmičarskoj 2021/2022.  uspeo je da 43 puta cepa protivničke mreže, srušivši tako rekord Čempionšipa iz 1993. godine.

„Kad utakmice idu jedna za drugom, samopouzdanje je tu i saigrači vas dobro služe, to brzo prođe. Ne igram fudbal da bih obarao rekorde. Kad ostarim biće lepo da proverim na Guglu koliko golova sam postigao, ali sad se i sam dosta žrtvujem. Ne želim da se kajem ni za čim kasnije“.

Od početka tekuće Premijer lige zabio je već šest pogodaka, pa ga i u Engleskoj mnogi porede sa njegovim omiljenim centarforom iz detinjstva Alanom Širerom.

„Ne, ne. Postoji samo jedan Alan Širer. Kretao sam se drugačijim putem, morao da savladam druge prepreke. Sećate li se koliko sam kritika trpeo u Anderlehtu? To je, takođe, deo života kao napadača.”

Da izrasta u napadaša vrhunskog formata videlo se i u Anderlehtu, mada je u to vreme skretao na sebe pažnju i raznim ispadima na terenu.

„Sad razmišljam pre nego što bilo šta kažem ili uradim. Više kontrolišem emocije, ali ostajem impulsivan. Prošle sezone u Čempionšipu sam dobio deset žutih kartona. Ja sam pobednik“.

Sa 50 pogodaka najbolji strelac naše reprezentacije svih vremena već šest godina nije dobio crveni karton, ali su ga belgijski novinari podsetili na dva isključenja na derbijima sa Klub Brižom.,

„Da, posebno taj drugi put u plej-ofu je bio katastrofa, zar ne? Bio sam isključen pre kraja prvog poluvremena i retko sam se osećao tako loše. Mislio sam da će nas moje isključenje koštati titule, ali pet minuta pre kraja smo pobedili zahvaljujući autogolu Menijea.

To je jedan od najboljih trenutaka u mojoj karijeri. Posle toga smo pobedili u svakom meču i osvojili titulu protiv Lokerena. Jednog dana bih čak voleo da ponovo zaigram za Anderleht. Belgija je postala moja druga domovina. Inače, scenario iz snova je finale Svetskog prvenstva između Srbije i Belgije u Kataru. Zamisli“.

On sam je evocirao najtragičniji i najblistaviji trenutak u nacionalnom timu.

„Prvo sam promašio odlučujući penal protiv Škotske, koji je sprečio Srbiju da ode na Evropsko prvenstvo. Užasno! Godinu dana kasnije postigao sam pobedonosni gol protiv Portugala i tako smo otišli na Svetsko prvenstvo. To je najbolji trenutak u mojoj karijeri. Pogotovo što sam nekoliko dana ranije povredio tetivu i doktor mi je rekao da ne mogu da igram. Bio sam tvrdoglav i ipak sam izašao na teren“.

Iako već sedam godina živi i radi na Ostrvu, popularni Mitrogol ne zaboravlja Belgiju.

„Nikad Klub Briž neće biti veći od Anderlehta. Za nekoga sa ljubičastom krvlju kao što sam ja, boli me što je Briž sada tako jak, ali istorijski Anderleht je veći. Polazi kroz teška vremena, ali se vraća. Sve sam naučio u Briselu. Tu je dečak Mitro postao čovek.

Počeo sam da shvatam kako da se pravilno hranim, kako da spavam na vreme, kako da treniram i brinem o svom telu… Zato ću uvek biti veliki navijač Anderlehta“, obećava Aleksandar „Veliki“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari