Sterling i Kejn srušili Nemačku 1Foto: FoNet/AP

Istorijska noć na Vembliju. Ono što mnogim generacijama nije uspelo u poslednjih šest decenija jeste večeras izabranicima selektora Sautgejta. 

Golovima Rahima Sterlinga i Harija Kejna, reprezentacija Engleske savladala je Nemačku plasiravši se u četvrtfinale Evropskog prvenstva – 2:0 (0:0).

Na gotovo svakom takmičenju, počevši od Svetskog prvenstva 1966. pa do sinoćnjeg duela, Englezi su bivali poraženi ili eliminisani od “pancera”.

Dugih, mnogi će reći predugih 55 godina čekali su na revanš sa kamatom i pred više od 40 hiljada navijača večeras su uspeli u nameri da izbace najljućeg rivala sa takmičenja.

Sa dvojicom klasičnih štopera: Megvajerom i Stounsom, odnosno Kajlom Vokerom, koji je po vokaciji desni bek – u poslednjoj liniji, Englezi su dobili maltene svaki važniji duel, kako po zemlji, tako i u vazduhu.

Nemačka je faktički na čitavom meču imala tri dobre šanse: Vernera u prvom poluvremenu, Haverc na startu drugog i idealnu Tomasa Milera u 80. minutu kada je sam izbio pred golaman Pikforda ali je promašio čitav gol i tako faktički ostavio saigrače bez nade da mogu izboriti produžetke.

Fizički snažniji, sa dvojicom bekova: Tripije i Šo, koji nisu bili preopterećeni defanzivnim obavezama, Englezi su bili agresivniji i dominantniji na sredini terena.

Sterling se osećao veoma komotno po desnoj strani, ulazeći često između linija, praveći probleme poslednjoj liniji Nemačke sastavljene mahom od iskusnih ali sporijih štopera. Do večeras jedini strelac za Englesku, Sterling je preznojio Nojera u prvom poluvremenu odličnim šutem sa distance, dok je pred sam polazak na odmor, lošu povratnu Tomasa Milera mogao da pretvori u vođstvo svoje reprezentacije.

Ulaskom Griliša, Sterling je promenio stranu; Englezi su sve lakše kontrolisali dešavanja na terenu i 75. minutu faktički dominaciju pretvorili u veliko slavlje. Šo je dobio jedan duel na sredini terena, sjajno je izneo loptu; Sterling je proigrao Kejna, on je odložio na stranu, a bek Mančester junajteda sjajno pronašao momka poreklom sa Jamajke koji je manirski matirao Nojera.

Nemačka preko Gosensa i Kimiha apsolutno nije uspevala da napravi bilo kakvu prednost po bokovima; vremenom je rastojanje između linija postajalo sve veće u meri da su gubili kontrolu na sredini terena.

Uprkos tome, Haverc je u 80. minutu majstorski izbacio Milera samog ispred golmana Pikforda, ali je fudbaler Bajerna generalno veoma loše izdanje upotpunio nedopustivim promašajem.

Svesni moranja, „panceri“ su rizikovali ostavljajući puno prostora na svojoj polovini; igrao se 86. minut kada je Griliš po levoj strani iskoristio priliku da sjajnim centaršutem uposli Kejna koji je prvim golom na šampionatu i definitivno uverio Nemačku da joj je kapitulacija jedina opcija, a Jokaimu Levu duel u osmini finala “Labudova pesma” na kraju petnaestogodišnjeg mandata na klupi Nemačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari