Englezi i Danci pred dokazivanjem 1Foto: EPA-EFE/ Andy Rain POOL

U preostale dve četvrtfinalne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu večeras se od 18.00 u Bakuu sastaju Češka i Danska, dok će od 21.00 na Olimpijskom stadionu u Rimu snage odmeriti Ukrajina i Engleska.

Bolji iz ova dva duela igraće u polufinalu, koje je na programu 7. jula na stadionu Vembli u Londonu.

Kao i svako veliko takmičenje, tako i ovogodišnje prvenstvo Starog kontinenta ima svoje neočekivane heroje, reprezentacije koje su i igrama i rezultatom prevazišle očekivanja.

U ovu kategoriju svakako spadaju Danci i Česi, ne samo plasmanom među osam najboljih, nego i načinom na koji su stigli u ovu fazu takmičenja.

Očigledno potreseni zbog onoga što se desilo Kristijanu Eriksenu „Vikinzi” su izgubili od Finske na startu prvenstva, ali su već protiv Belgijanaca, uprkos porazu (2:1), najavili da će obeležiti ovaj šampionat.

U poslednjem meču Grupe A protiv Rusije (4:1), kao i u duelu osmine finala protiv Velsa (4:0), postigli su po četiri gola i prikazali sjajne partije – izabranici Kaspera Julmana igraju atraktivno i brzo, šutiraju na gol rivala iz svih pozicija i statistički su po tom parametru daleko najuspešniji tim na prvenstvu.

U Danskoj vlada prava euforija, koja podseća na onu iz 1992. godine, kada je ova selekcija osvojila trofej na šampionatu Evrope u Švedskoj.

“Dugo i veoma naporno smo radili da bismo stigli do šanse da ostvarimo veliki rezultat na velikom takmičenju i možda je više nikada nećemo imati. Zato ćemo u duelu sa Češkom dati sve od sebe. Dobro smo se pripremili i videćemo gde će nas to odvesti”, izjavio je pred meč sa Češkom selektor Danaca Kasper Julman, a zatim pohvalio protivnika.

“Česi su pokazali da su kompaktna ekipa, koja igra nešto što se može nazvati srednjoevropskim fudbalom. Protivniku ne dopuštaju puno šansi, veoma su tvrdi na sredini terena i spremno čekaju svaku grešku”.

U dosadašnjem toku turnira u timu Češke najviše je pokazao napadač Bajera iz Leverkuzena Patrik Šik, koji je jedan od svoja ukupno četiri gola na turniru postigao u duelu osmine finala protiv Holandije (2:0). Uz njega, okosnicu tima čine i odbrambeni igrač praške Sparte Tomaš Holeš, kao i veznjak londonskog Vest Hema Tomaš Souček.

Vezni igrač Češke Antonjin Barak rekao je da su u pripremi meča njegovi saigrači i on imali prilike da se upoznaju sa načinom na koji igra danska reprezentacija.

“Gledali smo snimke njihovih mečeva, pratili smo ih i tokom šampionata i znamo kako igraju. Imaju dobro balansiranu ekipu, podjednakog kvaliteta u svim linijama. Imaju veoma interesantan stil igre, koji je ujedno i veoma zahtevan”, smatra Barak.

Ukrajina i Engleska su sa različitim ambicijama započeli ovo takmičenje, a čini se da su i jedni i drugi, svako na svoj način, iznenadili i premašili očekivanja. Na igri obe reprezentacije vidljiv je pečat njihovih selektora, ali se ne može reći da Andrej Ševčenko i Garet Sautgejt uvek vuku dobre poteze, te da igra njihovih timova razgaljuje navijače.

Reprezentacija Ukrajine se kroz grupnu fazu provukla do šesnaestine finala, gde je u duelu sa Švedskom uz puno sreće i tek u produžetku stigla do trijumfa (2:1) i prvog plasmana u četvrtfinale šampionata Starog kontinenta. Slično Česima, i Ukrajinci igraju tvrdo i čekaju greške protivnika, a u njihovom korišćenju su pravi majstori.

“Engleska ima sjajnu ekipu, dugu klupu, odličnog trenera i izuzetno je teško dati im gol. Svesni smo težine zadatka koji je pred nama. Njihova snaga ne bi smela da nas zaplaši, već da nas dodatno motiviše. U fudbalu, kao i u životu, sve je moguće, a mi ćemo dati sve od sebe da našim navijačima damo još više razloga za radost”, izjavio je selektor Ukrajine Andrej Ševčenko.

Engleska je u osmini finala pobedila Nemačku (2:0), u meču koji je engleske navijače oduševio ishodom, ali je neutralne ljubitelje fudbala potpuno razočarao onim što su ova dva tima prikazala. Loše igre i dobri rezultati su ono što krasi ekipu Gareta Sautgejta – jedina su selekcija na turniru koja nije primila gol, a po broju stvorenih šansi nalazi se među poslednje tri reprezentacije na prvenstvu.

“Čim smo ušli u svlačionicu po završetku meča sa Nemačkom otpočeli smo pripreme za ono što nas očekuje protiv Ukrajine. U prethodnih nekoliko dana trudili smo se da na emotivnom i fizičkom planu odmorimo igrače, jer nas očekuje veliki izazov”, rekao je selektor Engleske Garet Sautgejt.

U duel u Rimu Ukrajinci ulaze bez Artjoma Besjedina, koji je nakon oštrog starta Markusa Danijelsona u meču protiv Švedske doživeo povredu kolena, dok će Englezi na raspolaganju imati sve igrače, jer su se nakon lakših povreda oporavili Maunt i Folden.

Bez Engleza na tribinama

Italijanska ambasada u Londonu saopštila je da zbog restrikcija u vezi sa korona virusom engleski navijači neće moći da uđu na „Olimpijski stadion“ u Rimu na kojem se igra meč između selekcije „Gordog Albiona i Ukrajine.

„Svako ko je bio u Velikoj Britaniji u prethodnih 14 dana, bez obzira na nacionalnost i prebivalište, neće moći da uđe na stadion, čak i ako ima ulaznicu“, prenela je saopštenje britanska TV stanica Skaj.

U saopštenju se navodi i da će svako ko u Italiju doputuje iz Ujedinjenog Kraljevstva morati da provede pet dana u izolaciji.

– Samo oni koji budu mogli da dokažu da su doputovali u Italiju pre šest dana i proveli pet dana u karantinu, a posle toga su bili negativni na testiranju na korona virus, moći će da uđu na Olimpijski stadion – saopštila je Ambasada Italije u Velikoj Britaniji.

Baroš dobija naslednika?

Napadač Bajera iz Leverkuzena Patrik Šik je sa četiri postignuta gola jedan od glavnih konkurenata za najboljeg strelca ovogodišnjeg šampionata. Prvo mesto trenutno zauzima Ronaldo, koji je pet puta bio strelac, ali čija reprezentacija je eliminisana sa Evra. Ukoliko Šik dostigne ili prestigne Portugalca biće prvi Čeh osvajač Zlatne lopte još od Milana Baroša, koji je bio najbolji strelac šampionata 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari