Englezi i Nemci već u Rusiji 1

Posle utakmica pretposlednjeg kola C i F kvalifikacionih grupa lista učesnika Svetskog prvenstva u Rusiji sledeće godine duža je za reprezentacije Engleske i Nemačke, čiji su fudbaleri u četvrtak uradili ono što se od njih i očekivalo, šta više podrazumevalo, još od formiranja mundijalskih kolona, jer su i jedna i druga  zemlja retko propuštale najveća planetarna takmičenja.

Nemcima je bio dovoljan i bod protiv Severne Irske, ali su Rudi, Vagner i Kimih za svaki slučaj, svojim pogocima, ostrvskom rivalu oduzeli i teoretsku nadu da poslednjeg dana ove nedelje mogu preteći aktuelnog svetskog šampiona na vrhu tabele C grupe i direktno otići na SP (3:1). Zato selektor Joakim Lev može s kim hoće i kako hoće na Azerbejdžan, odnosno već sada da počne pripremu za 19. pojavljivanje na Mundijalima, pošto su četvorostruki osvajači “Zlatne boginje” od prethodnih propustili samo premijerno prvenstvo u Urugvaju 1930. godine (nisu se kvalifikovali) i Brazilu 1950, kada je Nemačkoj bio zabranjen nastup. O kakvoj velesili se radi govori i podatak da im je trijumf u Belfastu bio čak 73. na 93 meča u gostima, računajući statistiku iz svih istorijskih faza države.

Engleska je svoje 15. učešće na SP čekirala protiv Slovenije (1:0). Dotadašnji lider F grupe dugo je lomio otpor Slovenije u dosadnoj utakmici na Vembliju, ali je Kejn u nadoknadi vremena otklonio svaku opasnost od dramatičnog raspleta trke za direktnu vizu u F grupi, a Zmajčeke najverovatnije ostavio bez doigravanja. Jesu Jan Oblak i družina još u igri, ali s najmanje šansi, tj bodova (14) u trouglu kandidata za drugu poziciju. Škotska ima najbolji saldo (17), s tim što u zadnjem kolu “udara” na Slovence, dok je Slovačka u “sendviču” između ovih selekcija (15), a ostaje joj još duel sa slabašnom Maltom.

Najveći gubitnik od pre dve večeri je Crna Gora. Podgorica je bila na nogama, nadajući se pobedi protiv Danske, koja bi izabranike Ljubiše Tumbakovića dovela na prag baraža, ali je rana povreda najboljeg igrača Jovetića poremetila planove Sokolova, a gol Eriksena im šanse svela na teoriju, dok su gosti tri koraka bliži Rusiji. Poljska (22 boda) verovatno idu direktno na Mundijal, Dancima (19) je i remi sa Rumunijom dovoljan za baraž, dok naše komšije u istom mogu da završe samo ako pobede Poljsku u gostima, Danska kod kuće izgubi od Rumunije, plus poprave gol razliku. Nemoguća misija, reklo bi se.

Argentini “visi” plasman

Argentina je protiv Perua (0:0) vezala treći remi zaredom i tako dovela u pitanje plasman na Mundijal. Kako Lionel Mesi i društvo nisu uspeli da iskoriste nijednu od brojnih šansi na svojoj “La Bombonjeri”, aktuelni planetarni vicešampion, u poslednjem kolu, u noći između utorka i srede, mora da pobedi Ekvador, na 2.850 metara visine u Kitu, gde je poslednji put slavio pre 16 godina. Gaučosi imaju 25 bodova i nalaze se iza Brazila (38), Urugvaja (28), Čilea (26), Kolumbije  (26) i Perua (25), a dalje idu četiri ekipe.

Levandovski, kralj strelaca

Robert Levandovski novi je rekorder u broju datih golova u jednom ciklusu kvalifikacija. Centarfor Poljske napravio je het-trik u pobedi nad Jermenijom (6:1), čime je došao do cifre od 15 pogodaka od početka borbe za Mundijal 2018, tj. pretekao Portugalca Kristijana Ronalda (14) i reprezentativca nekadašnje SFRJ Predraga Mijatovića (14). U isto vreme, napadač Bajerna je izbio na prvo mesto strelaca u istoriji svoje zemlje, sa 50 pogodaka. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari