Englezi spremili ražanj, zec u Pirinejima 1foto EPA-EFE/PETER POWELL

Revanš utakmicama Atletiko Madrid – Mančester siti i Liverpul – Benfika završavaju se četvrtfinalni dueli Lige šampiona. U prvim mečevima engleski šampion je bio bolji od Madriđana rezultatom 1:0, dok su „crveni“ u Lisabonu trijumfovali sa 3:1.

Derbi večeri igra se u Madridu, a pred domaćim timom je veliki zadatak da eliminiše možda i najvećeg favorita za osvajanje trofeja u ovosezonskom izdanju Lige šampiona. Zahvaljujući činjenici da je u prvoj utakmici igrao u formaciji 5-5-0 Atletiko je primio samo jedan gol na „Etihadu“, ali zato nije uputio ni jedan šut u okvir gola rivala.

Trener „jorgandžija“ Čolo Simeone će u revanš utakmici morati da u postavu ubaci makar jednog napadača kako bi dostigao prednost rivala. Međutim, na poslednjem meču u prvenstvu čak ni to nije bilo dovoljno da njegov tim uputi više od jednog šuta u okvir gola Majorke, pa je domaćinu bio dovoljan jedan gol za trijumf (1:0).

Takođe, činjenica da Atletiko nije uspeo da pobedi na poslednjih šest utakmica u Ligi šampiona kao domaćin (po tri poraza i remija) ne izgleda obećavajuće.

Gosti su u nedelju odigrali derbi Premijerlige sa Liverpulom i osvojenim bodom (2:2) sačuvali prvo mesto na tabeli. Šampionu Engleske ovo je peto uzastopno učešće u mečevima četvrtfinala, a imaju šansu da se drugu sezonu za redom plasiraju u polufinale. Meč u Madridu biće jubilarni, 100. za Mančester siti u Ligi šampiona.

Domaći igraju bez povređenih Hozea Himeneza i Hektora Herere, dok za goste neće nastupiti suspendovani Gabrijel Žesus i Mendi.

Trener Atletika Dijego Simeone rekao je da je Siti favorit za plasman u polufinale.

– Oni su možda i najbolji tim na svetu. Skromnošću i vrednim radom ćemo pokušati da im se suprotstavimo, a onda ćemo videti kako će se to završiti. Malo ćemo promeniti način igre u odnosu na prvu utakmicu, međutim, siguran sam da će Siti igrati na isti način – rekao je argentinski stručnjak.

Njegov kolega na klupi engleskog kluba kratko je saopštio ono što se očekuje od njegove ekipe na utakmici u Madridu.

– Idemo tamo da postignemo gol i da pokušamo da ponovo pobedimo – izjavio je Pep Gvardiola.

Liverpul je veliki favorit za plasman u polufinale u revanš utakmici sa Benfikom, ne samo zbog dva gola prednosti iz duela u Lisabonu, već i zbog toga što se meč igra na „Enfildu“. „Crveni“ su nepobedivi na svom stadionu u evropskim takmičenjima, jer im podrška sa tribina daje dodatnu snagu.

U prvoj utakmici engleski klub je odigrao dva različita poluvremena – u prvom je mogao da postigne mnogo više od dva pogotka, dok je u drugom, naročito posle primljenog gola, potpuno pao. Ipak, zahvaljujući pogotku Lisa Dijaša u finišu obezbedili su ubedljivu prednost pred revanš.

Domaći će imati priliku da ostvare prvi plasman u polufinale ovog takmičenja još od sezone 2018/19. kada su osvojili trofej. Takođe, kako tvrde ostrvski mediji, iskoristiće dolazak portugalskog šampiona i za pregovore o prelasku Darvina Nunjeza iz Benfike u Liverpul.

Trener Portugalaca Nelson Verisimo je na poslednjoj prvenstvenoj utakmici igrao bez šestorice startera iz prvog meča sa Liverpulom, što znači da gosti imaju ambiciju da iznenade favorizovanog rivala.

Tradicija nije na strani tima iz Lisabona, jer je u ovom veku u četvrtfinalima ostvario samo jednu pobedu na gostovanju u evropskim takmičenjima, a najteži poraz (4:1) doživeo je baš na Enfildu, u sezoni 2009/10. u četvrtfinalu Lige Evrope.

Domaći nemaju problema sa povređenim i suspendovanim igračima, dok za goste neće nastupiti povređeni Lukas Verisimo i Rodrigo Pinjo.

Menadžer „crvenih“ Jirgen Klop rekao je da neće potceniti Benfiku uprkos tome što njegov tim ima dva gola prednosti..

– Sada znamo mnogo više o našem večerašnjem protivniku nego pre utakmice u Lisabonu. Svesni smo njihovog kvaliteta, a opomena je i to što su u prošloj rundi pobedili Ajaks u Amsterdamu – izjavio je Nemac.

Trener Portugalaca Nelson Verisimo smatra da njegov tim nije izgubio šanse za plasman u polufinale.

– Vrata za nas nisu zatvorena. Činjenica da smo u Lisabonu u finišu primili treći gol nam otežava posao, ali to ne znači da je sve gotovo – smatra Verisimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari