EURO 2020: “Stara garda” za osminu finala 1Foto: EPA-EFE/Robert Perry

Susret koji je samo pobedniku obećavao nastavak takmičenja na šampionatu završen je rezultatom 3:1 za reprezentaciju Hrvatske.

Čovek odluke svakako je Luka Modrič, koji je postugao drugi gol za svoj tim, a onda asistirao za treći, čime je reprezentaciji produžio boravak na šampionatu, a usput pomogao da Hrvatska prvi put u istoriji savlada Škotsku.

Pola sata drčnije i kvalitetnije igre Hrvata u drugom delu drugog poluvremena bilo je dovoljno da susret sa Škotima bude odlučen. Pokušali su igrači škotske selekcije da iskoriste prednost koju uvek u određenom smislu obezbeđuje domaći teren, ali tim Škotske jednostavno nije tog kvaliteta da može u dužem periodu da pritiska protivnika i stvara šanse. A, upravo to je trebalo raditi i posle drugog gola Hrvata. Naprosto, Hrvatska je bolja selekcija, sa neuporedivo većim iskustvom u takmičenjima ovog tipa i susretima gde je potrebno igrati na rezultat.

Od prilika koje su u prvih desetak minuta susreta mogle da završe pogotkom mogli bismo da izdvojimo samo  jednu. Če Adams je posle centaršuta Mekgina u 6. minutu, bio sam ispred hrvatskog golmana  ali nije uspeo da zahvati loptu. Škoti su kontrolisali igru, ali je  prvi gol na utakmici postigla Hrvatska.

Nikola Vlašić je u 17. minutu iskoristio sjajno upućenu loptu glavom od Perišića  i preciznim šutem po zemlji savladao Maršala. Par minuta pre tog gola za Hrvatsku, Engleska je na Vembliju povela protiv Češke te je od tog momenta za Škote postojala samo jedna opcija. Igra na sve ili ništa. Rizično, ali je to bio jedini mogući izbor.

Čista upornost žestoko podsticana sa tribina Hempdena, jer o nekoj nadmoćnosti i konstantnim napadima nije moglo da bude reči, na kraju se isplatila Škotima. Izjednačili su golom Mekgregora u 42. minutu. Bio je to precizan i jak šut sa ivice šesnaesterca, posle akcije u kojoj se odbrana Hrvata nije najbolje snašla. Rezultatom 1:1 završeno je prvo poluvreme.

Drugi deo igre, bar prvih 15  minuta proteklo je u opreznijoj igri obe ekipe, a razlog je jasno naslutiti. Ulog je bio plasman u narednu rundu, a njega je mogao da ostvari samo pobednik duela u Glazgovu. Dodatno je  igrače obe reprezentacije sputavala činjenica da bi ih nerešen ishod “u paketu” poslao kućama.

U toj “ničijoj” igri, nešto više stegnuto delovali su Škoti i naravno, zbog takvog pristupa, primili su gol. Luka Modrič je fantastičnim šuten sa ivice kaznenog prostora u 62. minutu odškrinuo vrata osmine finala i do plasmana je trebalo izdržati još pola sata. Vrata je širom otvorio Perišić, trećim golom za Hrvatsku u 77. minutu igre. Centaršut je iz kornera izveo Luka Modrič.

Grupa D

treće kolo

Češka – Engleska  1:0

Hrvatska- Škotska  3:1

  1. Engleska 3 2  1  0          7

  2. Hrvatska 3 1  1  1          4

  3. Češka       3 1  1  1          4

  4. Škotska   3 0 1  2          1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari