Španija ubacila "stotku" i preko Finske otišla u polufinale kontinentalnog šampionata 1EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nije Crvenoj furiji sve išlo kao po loju protiv rivala iz kategorije „malih selekcija“, ali je na kraju rutinski opravdala ulogu jednog od večitih kandidata za odličja – 100:90 (19:30, 24:22, 30:15, 27:23).

Favorizovana selekcija sa Pirineja povela je trojkom Vilija Ernangomesa, imala je iza toga i 8:2, ali onda je rival uzvratio udarac i potpuno okrenuo vodu na svoju vodenicu.

Kao da su zaboravili da igraju košarku, izabranici selektora Serđa Skariola „odustali“ su od svoje koncepcije i upali su u mašinu tima sa severa kontinenta, a stvari su se toliko okrenule naopačke da će ostati zabeleženo da su Španci prvi put u istoriji svojih nastupa na Evrobasketima primili 30 poena u prvoj četvrtini.

Rafalna paljba Finaca i konfuzna reakcija rivala produženi su na drugih 10 minuta, pa je ljubiteljima statistike serviran podatak da Crvenoj furiji nikada u 21. veku, do večeras, nije provučeno 50 poena kroz mrežicu na poluvremenu neke utakmice Evrobasketa.

Veilka pauza donelo je očekivano otrežnjenje i stabilizaciju „već viđenog“ polufinaliste, pa je u 5. minutu treće deonice na semaforu zablinkalo izjednačenje (57:57), ubrzo zatim i rezultatski plus dotadašnjeg davljenika (60:57, 73:65…)…

Držao je autsajder nekako prijključak, iz petnih žila se trudio da zaustavi ili makar odloži prognoziranu egzekuciju, međutim prevagnuli su suvi kvalitet i veće iskustvo jednog od kandidata za medalje na ovom šampionatu, pa neverovatni veteran Rudi Fernandez i drušrtvo nastavljaju pohod na novu medalju.

Kada je Španija upisala +8 u zadnjoj četvrtini (90:82) bilo je jasno ko ostaje u borbi za mesto na pobedničkom postolju, a ko mora da se zadovolji plasmanom u Top osam, što je samo po sebi bio istorijski podvig za poraženi sastav.

Španiju su do polufinala, nosili Vili Hernagomez sa 27, Huančo Hernagomez sa 15, Dario Brizuela sa 14, Rudi Fernandez sa 11 i Lorenco Braun sa 10 poena. Lauri Markanen je postigao 28, Mikael Jantunen 18, a Sasu Salin 11 poena za Finsku.

Prvi polufinalista će igrati sa domaćinom Nemačkom, koja je večeras šokirala Grčku. U ostalim mečevima četvrtfinala, koji su na programu 14. septembra, snage će odmeriti Slovenija i Poljska, odnosno Italija i Francuska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari