Evrokupu dva mesta u Evroligi 1Foto: EPA/ DANIEL DEL ZENNARO

U jeku finalnog raspleta, tokom kojeg je Valensija savladala Albu u prvom meču (89:75), Đordi Bertomeu iskoristio je intermeco pred drugu utakmicu u Berlinu (petak 20 časova), u seriji na dve dobijene, da kao prvi čovek kompanije Evroliga saopšti javnosti moguće novitete u najelitnijem takmičenju usko povezane sa takmičenjem u Evrokupu.

Naime, Bertomeu ima ideju da osim šampiona, i finalista Evrokupa dobije mesto u Evroligi.

– U bliskoj budućnosti vidim promenu pristupa Evrokupu, jer kvalitet Evrokupa postaje sve veći i zato proučavamo mogućnost da to takmičenje počne da daje dva tima Evroligi – izjavio je predsednik elitnog takmičenja.

Španac je, takođe, najavio da se više neće ponoviti situacija kao u sezoni 2017/18, kada je njegova zemlja imala pet predstavnika u Evroligi. Tada su se, uz redovne učesnike Real Madrid, Barselonu i Baskoniju, plasirali Unikaha kao osvajač Evrokupa i Valensija kao šampion ACB lige.

– U ligi sa 18 timova neće biti moguće da neka država ima više od četiri predstavnika. To bi moglo da se dogodi jedino ako se liga proširi na 24 tima, ali ne vidim da će se to uskoro dogoditi – poručio je Bertomeu.

Pravnik po profesiji, Bertomeu tokom svog izlaganja nije želeo da priča o tome koji klub ili zemlja će u budućnosti morati da ustupi svoje mesto drugom timu iz Evrokupa, već je najavio da je potrebno uspostaviti sistem što pre.

– Jedan od mogućih scenarija je da poraženi finalista Evrokupa igra plej-of protiv tima iz Evrolige – jedna je od ideja Bertomeua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari