Evropske puste želje "orlova" 1Foto: STARSPORT

Čak i da napuni mrežu Litvanije u večerašnjem meču u Viljnusu (20.45) Srbija će ostati daleko od povratka na fudbalsko prvenstvo Evrope za seniore, na šta čeka još od 2000. godine, kada je kao deo „male“ Jugoslavije učestvovala na takmičenju u Belgiji i Holandiji.

Ostala su joj još samo dva putića do kontinentalnog šampionata sledećeg leta i oba su toliko uzana i trnovita da su se pesimisti ili surovi realisti već pomirili s tim da će ovaj višedecenijski post dobiti novu epizodu.

Prvi, manje realan vodi kroz redovne kvalifikacije na izmaku, a da bi smo se na kraju radovali sa selektorom LJubišom Tumbakovićem i njegovom ekipom mora da se „nacrta“ puno rezultata po meri Kolarova, Matića, Tadića, Mitrovića, LJajića i ostalih. U jednoj varijanti im je potrebno da: vodeća Ukrajina ove noći na svom terenu izgubi od Portugala, a Srbija kao trećeplasirani tim B grupe pobedi Litvaniju i 14. novembra bude bolja od Luksemburga, pa tri dana kasnije savlada Ukrajinu sa naučnofantastičnih 6:0. Scenario B ište poraz Portugalaca od Ukrajinaca, plus njihov kiks protiv Litvanije ili Luksemburga, uz maksimalan učinak Srba u tri preostale utakmice. Što je sve skupa toliko preteško za izvesti da ni stručni štab ni igrači ne kriju da su mislima u baražu Lige nacija sledećeg marta, mada će samo jednom od četiri polufinalista doneti kartu za EP.

– Siguran sam da po kvalitetu zaslužujemo mesto na velikom takmičenju. Zato ove preostale utakmice u kvalifikacijama i treba da nam posluže, da se što bolje uigramo i spremimo za mart – kaže drugi golman „orlova“ Predrag Rajković.

U međuvremenu će javnost nastaviti da preispituje tajnu stalnog krahiranja u borbi za EP, naspram tri pojavljivanja na Svetskim prvenstvima u istom periodu. Srbija je sa Crnom Gorom bila na SP u Nemačkoj 2006, pa to ponovila kao samostalna država 2010. u Južnoj Africi i 2018. godine u Rusiji, ali to nije odagnalo gorak ukus zbog neodlaska na četiri EP. Generacija Predraga Mijatovića i Nemanje Vidića, u kratkoj selektorskoj eri Dejana Savićevića, završila je kao treća trku u svojoj kvalifikacionoj grupi za EP 2004, a glave su joj došli pet izgubljenih bodova u mečevima sa potcenjenim Azerbejdžanom i izgubljen megdan sa Finskom. Ni Havijer Klemente nije uspeo da se izbori sa našim mentalitetom u misiji EP 2008, pa su poraz od „malog“ Kazahstana i nerešeni ishodi protiv Jermenije i Finske, odnosno treće mesto na tabeli vratili Španca na Pirineje. Šampionat iz 2012. preskočen je zbog: smene Radomira Antića (povod su bila tri meča suspenzije zarađena na SP), rezultatskih posledica pokušaja linča golmana Stojkovića od strane navijača Crvene zvezde pre utakmice sa Italijom u Đenovi, beogradske blamaže protiv Estonije i grešaka u biti ili ne biti susretu sa Slovenijom. Bitku za EURO 2016. predvodili su prvo Dik Advokat, pa Radovan Ćurčić, ali ni Srbin ni Holanđanin nisu uspeli da saniraju bodovnu štetu od prekida meča sa Albanijom, izazvanu dronom nad stadionom Partizana i upadom na teren nekih od „junaka“ iz Đenove, pa je Srbija završila kao četvrta od pet selekcija.

Za još neizvučene pouke i nenapravljene pomake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari