Evropski klubovi prete da neće pustiti igrače na Afrički kup nacija 1Foto: Pixabay/pixel2013

Evropska asocijacija klubova (ECA) zapretila je da neće pustiti fudbalere na Afrički kup nacija, zbog zabrinutosti oko pandemije korona virusa, navodi se u imejlu, koji je danas poslat AFP-u.

„Prema našim saznanjima, Afrička fudbalska konfederacija (CAF) još nije objavila odgovarajući zdravstveni protokol za turnir, a zbog tog nedostatka klubovi neće moći da puste svoje igrače na takmičenje“, navodi se u imejlu, koji je prošle nedelje poslat Medjunarodnoj fudbalskoj federaciji (Fifa).

Pored protokola, iz ECA ukazuju na rizik da igrači budu odsutni duže nego što je planirano, usled pojave novog soja, omikrona.

Prema ranije ublaženim pravilima Fife, klubovi ne moraju da puste igrače na reprezentativna takmičenja, ukoliko obavezan karantin po povratku u zemlju traje najmanje pet dana.

Generalni sekretar CAF-a Veron Mosengo-Omba pozvao je organizatore predstojećeg turnira u Kamerunu „da rade dan i noć, kako bi sve proteklo u najboljem redu“.

Ovaj imejl dolazi u trenutku, kada su sve glasnije spekulacije da bi Afrički kup nacija mogao da bude ponovo odložen.

Takmičenje je prvobitno trebalo da se održi početkom ove godine, ali je odloženo zbog pandemije korona virusa.

Afrički kup nacija planiran je za period od 9. januara do 6. februara 2022. godine, a domaćin bi trebalo da bude Kamerun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.