Falko na korak od "Mitića" 1Foto: EPA-EFE/ MARCO LEZZI

Ofanzivni vezista Filipo Falko (28) blizu je prelaska iz Lećea u Crvenu zvezdu.

Italijanski ogranak televizije „Skaj sport“ tvrdi da će Falko u redove crveno-belih preći za sumu od 1,5 milion evra, a da bi transfer narednih dana trebalo da bude ozvaničen.

Mesi iz Salenta, kako glasi nadimak Falka iz mlađih kategorija u kojima mu je predviđana blistava karijera, nije uspeo da do kraja izrazi svoj talenat.

Debi u prvom timu Lećea imao je sa 18 godina, ali je zatim u periodu od 2010. do 2015. svake sezone odlazio na pozajmicu u razne niželigaše (Pavia, Ređina, Juve Stabia, Trapani).

Pokušaj povratka karijere u top klubove imao je 2015. kada je za Bolonju odigrao devet utakmica, ali ga je zatim i ona radije pozajmljivala nego što su treneri računali na njega.

Tako su usledile selidbe u Ćezenu, Benevento, Peruđu i Peskaru. Zatim je 2018. usledio povratak u Leće i novi pokušaj izdizanja karijere na viši nivo iz Serije B.

Od tada je ofanzivni vezista postao standardni prvotimac i glavni kreator igre kluba iz južne Italije.

Od početka sezone je kod trenera Eugenija Korinija odigrao 10 utakmica na kojima je dao dva gola.

„Skaj sport“ navodi da je Leće pristao da ga proda posle dugih pregovora sa crveno-belima, a da će transfer biti otplaćen do leta u dve rate od po 750.000 evra.

Italijanski mediji navode i da su od letos za Falka interesovanje iskazali klubovi iz Serije A – Sasuolo i Parma.

On je navodno dugo vagao da li da prihvati te ponude, ali je na kraju odlučio da ih odbije kako ni jedan od tih klubova nije mogao da mu garantuje status sigurnog prvotimca.

Vezistu u zrelim fudbalskim godinama klubovi Serije A ipak vide kao savršenu rezervu, pre nego nekoga ko će biti lider u ekipi.

Zvezda je za razliku od ostalih spremna da mu pruži šansu u prvom timu, pošto je trener Dejan Stanković odlučio da posle „nesporazuma“ sa Gejlorom Kangom pojača konkurenciju na sredini terena.

Upravo je Stanković bio i glavna karta na koju su crveno-beli igrali prilikom pregovora sa Italijanom jer je bivši igrač Intera imao autoritet da ubedi Falka da je Srbija prava sredina da vrati karijeru na pravi put i proba da iz Beograda ostvari transfer, ako ne u Seriju A, onda u neku drugu jaču evropsku zemlju.

Dodatni motiv prelaska u Zvezdu verovatno leži i u tome što će crveno-beli u februaru u Ligi Evrope igrati protiv Milana, što će biti dobra prilika da se promoviše i pokaže protiv trenutno vodećeg kluba iz njegove zemlje.

Uticaj na dolazak Falka verovatno je imao i napadač Dijego Falčineli koji je uspeo da se snađe u Zvezdi i koji mu je verovatno potvrdio da će biti odlično prihvaćen u Srbiji.

Stanković ga ubedio

Italijanski portal „Kalčo merkato“ navodi da je Falko bio blizu odluke da prihvati ponudu Sasuola, osmoplasiranog tima u Seriji A koji se bori za odlazak u Ligu Evrope naredne godine. Međutim, Dejan Stanković je navodno bio ključni faktor pošto mu je pored igranja u prvom timu obećao i da će naredne sezone imati ozbiljnu šansu da zaigra u Ligi šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari