Federer odustao od Rolan Garosa 1Foto: FoNet/ AP

Rodžer Federer je doživeo pravi šok u Majamiju. Stigao je Švajcarac na Floridu ne samo kao branilac trofeja, već i kao „broj 1“, ali je već u prvom meču izgubio od 21-godišnjeg Tanasija Kokinakisa.

Ovim porazom ostao je ne samo bez trofeja u Majamiju i 1.000 poena već će od danas vratiti Rafaelu Nadalu čelnu poziciju svetske liste, posle 309. nedelja na prestolu. Podvig koji je 21-godišnji australijski igrač uradio ne viđa se često u svetu tenisa. Naime, Kokinakis je 175. na ATP listi, a poslednji „najveći autsajder“ koji je pre njega dobio „svetskog broja jedan“ bio je Fransisko Klavet, koji je 2003. u Majamiju kao 179. pobedio tada najboljeg na planeti Lejtona Hjuita.

Švajcarac je tako doživeo drugi uzastopni poraz (posle onog od Huana del Potra u nedavnom finalu Indijan Velsa) pa je doneo, ipak, očekivanu odluku – propustiće sve turnire na šljaci, između ostalog i Rolan Garos.

– Odlučio sam da ne igram sezonu na šljaci. Pokušavam da shvatim u čemu je problem, imam dovoljno vremena. Zaslužio sam da izgubim prvo mesto, ovo je bilo zaista loše. Odlučio sam da ne igram sezonu na šljaci. Ja sam osoba koja razmišlja pozitivno, svaki meč je nova prilika – rekao je Federer posle poraza.

To znači da će Federer treći put zaredom propustiti nastup na Rolan Garosu. Na tom grend slemu poslednji put je igrao 2015, kada je u četvrtfinalu izgubio od zemljaka Stena Vavrinke. Istu odluku da odmori u vreme odigravanja turnira na šljaci doneo je i prošle sezone, ali je uprkos tome imao odličnu godinu u kojoj je osvojio dva grend slema.

Kokinakis će u narednom kolu turnira u Majamiju igrati protiv Fernanda Verdaska, koji je bio bolji od Garsije-Lopesa.

Kirjos eliminisao Lajovića

Srpski teniser Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u treće kolo mastersa u Majamiju. Lajović je izgubio od 20. tenisera sveta Australijanca Nika Kirjosa posle dva seta – 6:4, 6:1.

Kirjos je potpuno dominirao protiv 108. tenisera sveta Lajovića, pobedio je za 50 minuta, napravio je četiri brejka, a srpski teniser nijednom nije uspeo da mu oduzme servis. Australijanac će u trećem kolu igrati protiv 15. nosioca Italijana Fabija Fonjinija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari