Federer pred "moranjem" 1Foto: EPA-EFE KIERAN GALVIN

Zaključni turnir ove teniske godine krenuo je iznenađujućim porazom Švajcarca Rodžera Federera od Japanca Keija Nišikorija, kojim je treći reket sveta napravio korak unazad u novom napadu na jubilarnu 100. titulu u karijeri.

Pre nepune dve nedelje dobio je istog rivala u dva seta četvrtfinala mastersa u Parizu a sada u Londonu, na jednako ubedljiv način, ostao bez planiranih 200 bodova na startu borbe u „Lejton Hjuit“ grupi.

– Definitivno je sporija podloga nego u prethodna tri navrata. Tako da je svakom potrebno prilagođavanja, pa i meni. Obojica smo se mučili u prvom setu, ali smo u drugom bili bolji i podigli smo nivo. Brzo sam izgubio brejk prednosti i mislim da je to na kraju presudilo – prokomentarisao je Federer posle gubitka prvog meča u O2 dvorani, pa se osvrnuo na svoju nervozu i njemu nesvojstvenu raspravu sa glavnim sudijom.

– Prišao sam i tražio obrazloženje zbog opomene. Mislio je da sam besan, ali nisam bio. Sada jesam jer sam izgubio – priznao je osvajač 20 grend slem trofeja da mu je teško palo loše otvaranje poslednjeg turnira u ovoj godini.

Današnji duel sa Austrijancem Dominikom Timom biće prilika za popravni, mada ga je ovaj savladao u poslednja dva duela i nije bez realnih šansi da ga ostavi bez polufinala.

– Nismo igrali neko vreme. Ne sećam se kada smo poslednji put. Nisam ni razmišljao o sledećem protivniku, samo znam da moram da budem bolji – sve je jasno Federeru, inače trećem reketu sveta i, u odsustvu drugoplasiranog Španca Rafaela Nadala, najvećem kandidatu za pehar uz lidera Novaka Đokovića.

U drugom meču današnjeg programa snage će odmeriti Nišikori i Južnoafrikanac Kevin Anderson, koji je u nedelju bio bolji od Tima, a sinoć su mečevima srpskog asa Đokovića i Amerikanca DŽona Iznera i Nemca Aleksandera Zvereva i Hrvata Marina Čilića počela nadmetanja u grupi „Guga Kuerten“.

Luti: Novak nema ništa posebno

Federov trener i selektor Dejvis kup tima Švajcarske, Severin Luti, tvrdi da će se njegov pulen i sledeće godine „ćerati“ sa Đokovićem.

– Trenutno ga je teško pobediti. Veoma je solidan, ima kompletnu igru, veoma je snažan u defanzivi. Ipak, mislim da nema ništa posebno u njegovoj igri što ga čini nepobedivim za Rodžera. Ako Rodžer igra dobro, može da ga pobedi – misli Luti, svojevremeno ubeđen da Đoković nema rešenje za Nadala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari