Fener baš u nevreme 1Foto: Starsport

Istanbul bi mogao da bude tačka preseka svih pozitivnih rezultata crveno-belih u poslednjih pet dana.

U ritmu, iscrpljujućem i za NBA timove koji imaju svoje privatne avione, košarkaši Crvene zvezde u pomenutom periodu prešli su put od Beograda, preko Valensije, Istanbula, Bara pa nazad do najvećeg grada Turske, zaključno sa presedanjima, pobedivši u Španiji i Crnoj Gori. Predigra zbog koje se večeras ama baš ništa ne može zameriti izabranicima trenera Alimpijevića, negde naznačuje i nivo energije u rukama i nogama Branka Lazića i saigrača pred gostovanje Fenerbahčeu, aktuelnom šampionu Evrolige (18.45), u novom duplom programu tokom ove nedelje.

Uprkos tome što su uradili sve što su očekivali tokom petodnevne ekskurzije, možda i premašili zacrtano trijumfom u Valensiji, košarkaši Zvezde će sigurno i na terenu Fenerbahčea pokušati makar da ispariraju pulenima Željka Obradovića, koji pak igraju u tako brzom ritmu da je pitanje koliko bi crveno-beli mogli da im se suprotstave i da su daleko odmorniji i svežiji. Turski velikan imaće i obavezu više pred svojim navijačima, pošto je na poslednjem evroligaškom meču doživeo poraz od Žalgirisa.

Trener Crvene zvezde Dušan Alimpijević konstatovao je da je Fenerbahče uz Olimpijakos i CSKA najveći kandidat za osvajanje titule.

„Ova utakmica će biti još jedan korak u odrastanju i sazrevanju ovog tima, ovoga puta u najskupljoj košarkaškoj školi u Evroligi, protiv Fenerbahčea. Izuzetno fizički dominantan tim, uz ogroman individualni kvalitet, i jako im je teško parirati. Mi želimo damo sve od sebe, da na kraju nemamo šta sebi da zamerimo. Svi su zdravi, uspeli smo da raspodelimo i svima minutažu u važnoj utakmici sa Mornarom, osim DŽejmsu Feldinu, najveći problem, kao i svim drugim ekipama je umor od putovanja u ovakvom ritmu“ rekao je trener crveno-belih

U međusobnim susretima, Zvezda je prošle sezone prvi put u istoriji kluba uspela da dobije Fener onom briljantnom blokadom Ognjena Kuzmića u poslednjim trenucima utakmice, posle koje je Željko Obradović na konferenciji održao lekciju iz patriotizma, pogođen nepristojnim skandiranjem navijača.

U trenutnoj konstelaciji snaga teško je večeras očekivati podvig crveno-belih sličnih razmera. Uprkos poslednjem porazu, Fener i dalje ima treći najbolji skor u 12 kola (8-4); četvrti je najefikasniji tim (80,9) i druga najbolja odbrana (74,8), a pritom za tri šutira preko 40 odsto. Nikola Kalinić još od maja nije odigrao evroligaški meč zbog hroničnih problema sa leđima i večeras bi mogao da se nađe u sastavu baš protiv bivšeg kluba. Posebno sentimentalan susret mogao bi da bude za Marka Gudurića, koji je ponikao u Zvezdi a letos prešao u Fener.

Gudurić sve bolji

Marko Gudurić je letos prešao u Fenerbahče sa etiketom nekog ko bi trebalo da zameni Bogdana Bogdanovića. Trener Željko Obradović nikako se nije slagao sa poređenjem dvojice srpskih reprezentativaca, tvrdeći da momak iz Priboja mora da izgradi karijeru u Feneru u skladu sa svojim igračkim kvalitetima. Popularni Gudura dobija sve više poverenja od Obradovića i sve značajniju ulogu. Na poslednjem meču protiv Tofaša u turskom prvenstvu odigrao je možda i najbolju partiju, ubacivši u Bursi, do nedeljnog susreta jedinom neporaženom timu 14 poena, uz paletu lepih poteza i asistencija. Trener Obradović insistira na tome da levoruki bek-šuter što češće koristi prodor i tako materijalizuje dugačak korak pri polasku u dribling i duge ruke kojima otežava protivničke centre da mu izblokiraju ulazak pod koš. Gudura igra sa mnogo energije; primetno je popravio odbranu, pogotovo u igri jedan na jedan i sve češće na strani pomoći predstavlja značajan faktor. Insistira na ekstra pasu ka saigračima u uglovima na šutu sa distance, nesebičan je i sve korisniji u napadačkim opcijama pri „piku“ sa Janom Veselim.

Karte za PAO u prodaji

Ulaznice za utakmicu Crvena zvezda – Panatinaikos koja se igra u četvrtak 21.12. u 19 časova u hali „Aleksandar Nikolić“ od danas su u prodaji u svim poslovnicama „Eventima“. Cene su: 1.500 dinara tribine, parter 2.200, bela loža 3.000, a plava 3.500 dinara.

Raspored

13. kolo

utorak

Fenerbahče – Crvena zvezda 18.45

Žalgiris – Bamberg 19.00

Panatinaikos – Makabi 20.15

Real Madrid – Valensija 20.45

sreda

Himki – Efes 18.00

Olimpijakos – CSKA 20.00

Milano – Baskonija 20.45

Barselona – Unikaha 21.00

Tabela

1. CSKA 10-2

2. Olimpijakos 9-3

3. Fenerbahče 8-4

4. Panatinaikos 8-4

5. Makabi 7-5

6. Žalgiris 7-5

7. Himki 7-5

8. Real 6-6

9. Baskonija 6-6

10. Bamberg 6-6

11. Crvena zvezda 5-7

12. Barselona 4-8

13. Unikaha 4-8

14. Valensija 3-9

15. Efes 3-9

16. Milano 3-9

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari