Fenomen Arunović - Mikec: Tri zlata za tri dana 1Foto: OKS

U sportu se ne živi od stare slave i zasluga, svaka sezona i takmičenje su prazna „tabla“ i nova avantura, ali to kao da ne važi za Zoranu Arunović i Damira Mikeca, srpske strelce „pretplaćene“ na uspehe. U toj meri postojane u visokim dometima da su na upravo završenom Svetskom kupu u Čangvonu, za samo 72 sata, upucali (po) jednu zlatnu medalju u pojedinačnoj konkurenciji i zajedničku titulu u kategoriji miks parova.

U jednom danu su odvojeno izbriljirali u gađanju vazdušnim pištoljem, da bi posle kratkog brejka postali „dupli“ šampioni i u istoj disciplini, nastavivši niz fantastičnih dostignuća ove sezone. Toliko su dobar spoj u streljani da su nam donosili odličja sa svake veće „pucačine“, počev od najsjajnijeg sa Svetskog kupa u Kairu, preko prvih mesta na Gran priju u Granadi i Mediteranskim igrama u Oranu do Svetskog kupa u Južnoj Koreji; a o njihovoj idealnoj kombinaciji govore i bronze sa kontinentalnog šampionata u Hamaru i Svetskog kupa u Bakuu.

Pride, naši zvanično najbolji strelci u 2021. godini naosvajali su se medalja, svako za svoj groš. Pod budnim trenerskim okom rođene sestre Jelene Arunović, diplomirana filološkinja Beogradskog univerziteta na katedri za ukrajinski jezik i književnost, u martu je pogodila srebrnu medalju na EP, što joj je bio četvrti takav invidualni uspeh na EP, na kojima je (računajući miks i timske nastupe) pokupila impresivnih 19 odličja u karijeri.

Mesec posle toga, odličnu formu potvrdila je na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru, jer se iz Brazila vratila s novom najvrednijom kolajnom oko vrata. I na Mediranskim igrama su je slušali oko i ruka, pa će Alžir pamtiti po pojedinačnoj bronzi.

Čak i kada bi sutra otišla na godišnji odmor i odložila oružje do 2023. godine imala bi i te kako razloga za zadovoljstvo, jer je 35-godišnjakinja iz Beograda produžila berićetan kontinuitet izvrsnih rezultata. Na tragu legendarne srpske olimpijke i njenog uzora, Jasne Šekarić, Arunovićeva je u poslednjih deceniju i kusur dana, zbirno, osvojila više od 40 medalja na Svetskim prvenstvima, šampionatima Evrope, Mediteranskim igrama, Univerzijadi i Evropskim igrama, uz mnoštvo penjanja na pobednička postolja na Svetskim kupovima – kako ličnom zaslugom tako u paru i kao članica timova.

Jedino joj izmiču odličja na Olimpijskim igrama, pa se nesuđena teniserka i džudistkinja, vešta i u gađanju MK pištoljem, (za sada) zadovoljava četvrtim mestima u Londonu 2012. i Tokiju 2021. godine.

Mikec je okusio kako je to kada svojim rezultatom digneš srpsku trobojku na jarbolu tokom ceremonije dodele medalja, pošto je prošlog leta upucao srebro na OI u glavnom gradu Japana, podstakavši ostatak naše ekspedicije na uspehe u nastavku takmičenja svih takmičenja.

Tridesetosmogodišnji strelac rodom iz Hrvatske takođe ima člana porodice za trenera, a sa bratom Goranom i bez njega odneo je preko (ukupno) 60 medalja sa svih pobrojanih streljačkih skupova, pa i najvredniju u liku jedne koleginice iz Salvadora, s kojom je već neko vreme u bračnoj zajednici. Kako karijere pucača dugo traju, a on još ima motiva i posvećeno trenira, nisu ga ni ove sezone zaobišli već pomenuti pojedinačni i uspesi u paru na EP, MI, GP i u Svetskom kupu u Južnoj Koreji.

Sve u svrhu što boljeg plasmana na dolazećim Igrama u Parizu, za dve godine, jer i on i Zorana rade na tome da što pre ispune potrebnu kvotu, a onda u smiraj veličanstvenih karijera opet pokažu zašto je streljaštvo najuspešniji srpski individualni sport.

Bolji od brata i sestre

Arunovićeva i Mikec bili su najprecizniji u kvalifikacijama u miksu i kao prvi se plasirali u jučerašnji meč za zlato. Zorana i Damir su se u velikom finalu sastali sa bratom i sestrom iz Grčke, Anom Korakaki i Dionisiosom Korakakisom. Borba srpskog i grčkog tandema bila je veoma neizvesna, budući da je rezultat bio izjednačen od početka do kraja. Desilo se nekoliko preokreta, ali do same završnice nijedan miks par nije vodio sa razlikom većom od dva poena. Petnaesti hitac rešio je ovu borbu u korist Mikeca i Arunovićeve. Oni su u 15. seriji bili precizniji, osvojili još dva poena i trijumfovali sa 17:13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari