FIBA uništila san Bulutu 1Dušan Domović Bulut Foto: STARSPORT

Najbolji srpski basketaš i jedan od najdominantnijih na svetu u poslednjoj deceniji, Dušan Domović Bulut morao je da popusti pod pritiskom FIBA i otkaže učešće na prestižnoj Big3 ligi u SAD na kojoj je trebalo ovoga leta da zaigra u ekipi Bol Hogs koja ga je i draftovala.

Big3 liga okuplja najbolje basketaše sveta, zaključno sa bivšim NBA asovima i širom SAD je sve popularnija. Bulut je početkom maja draftovan od strane Bol Hogsa, međutim zbog pretnji FIBA da bi eventualnim učešćem ugrozio mogućnost nastupa na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. fenomenalni basketaš morao je da se zahvali svojoj ekipi i otkaže nastup.

Bulut je na basket terenima skoro dve decenije, još od perioda kada je sa svojim prijateljima Markom Savićem i Markom Žderom sa kojima je odrastao na Limanu, poznatom kraju u Novom Sadu, oformio ekipu koja će potom postati jedna od najboljih na svetu.

Bulut je osvojio i prvi turnir u basketu 1na1 „Red Bull King Of The Rock“ održanog u Beogradu 2011. i u ekipnoj i reprezentativnoj konkurenciji osvojio je faktički sva prestižna takmičenja.

– Veoma sam razočaran što moram da objavim da neću moći da učestvujem u takmičenju Big3. Kao takmičaru, mogućnost da se nadmećem protiv bivših NBA igrača i nekih od najboljih 3 na 3 igrača na svetu je bilo nešto čemu sam se radovao. Međutim, s obzirom na to da mi je FIBA zapretila uvođenjem sankcije, odnosno da postoji mogućnost da zbog toga ne mogu da učestvujem na Olimpijskim igrama, prisiljen sam da se povučem iz takmičenja Big3. Veoma sam zahvalan Big 3 što su mi pružili priliku da draftovanjem budem deo te lige i nadam se da se moj san jednog dana može pretvoriti u stvarnost – napisao je Dušan Domović Bulut.

Bulut, koji ima 33 godine, jedan je od najuspešnijih igrača basket 3×3 svih vremena. Trenutno je prvoplasiran na svetskoj listi, sa reprezentacijom je osvojio četiri svetske zlatne medalje i jedno evropsko najsjajnije odličje, tri puta je trijumfovao na svetskom takmičenju sa svojom ekipom, dva puta je biran za MVP, tri puta u najbolji tim, a kruna karijere trebalo bi da bude nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari