FIFA menja format Mundijala za klubove, na narednom Svetskom prvenstvu učestvuju 32 tima 1Đani Infatino. Foto: EPA-EFE/STRINGER

 

Prvo izdanje promenjenog formata Svetskog fudbalskog klupskog prvenstva održaće se od 15. juna do 13. jula 2025. godine u SAD, saopštila je FIFA.

Turnir na kome će učestvovati 32 ekipe, pod nazivom Mundijal klubova, biće „harmonično usklađen sa međunarodnim takmičarskim kalendarom utakmica“, kako bi se osiguralo da će biti dovoljno vremena između finala i početka domaćih liga.

– Klubovi igraju fundamentalnu ulogu u svetskom fudbalu, a Svetsko klupsko prvenstvo će biti velika prekretnica u obezbeđivanju prikladne scene za klubove iz svih konfederacija na kojoj će zablistati na najvišem nivou. To će biti takmičenje zasnovano na sportskim zaslugama koje će igrati ključnu ulogu u našim naporima da fudbal učinimo zaista globalnim – izjavio je predsednik FIFA Đani Infantino.

Ovo takmičenje biće zamena za projekat Infantina da se Svetsko prvenstvo za nacionalne timove igra na svake dve godine, koji je propao posle otpora UEFA i najvećih evropskih klubova.

Poslednji Mundijal za klubove po starom formatu održava se ovog meseca u Saudijskoj Arabiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari