Fifpro ogorčen što iranskom fudbaleru preti smrtna kazna 1Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Svetski sindikat profesionalnih igrača (Fifpro) saopštio je danas da je „šokiran i ogorčen“ što iranskom fudbaleru Amiru Nasr-Azadaniju koji ima 26 godina, preti smrtna kazna zbog povezanosti sa protestima u Iranu.

„Fifpro je šokiran i ogorčen zbog izveštaja da je profesionalni fudbaler Amir Nasr-Azadani u opasnosti od pogubljenja u Iranu nakon što je vodio kampanju za ženska prava i osnovne slobode u svojoj zemlji. Solidarni smo sa Amirom“, naveo je taj sindikat na Tviteru.

Ta reakcija dolazi posle kritika međunarodne zajednice zbog pogubljenja dve osobe uhapšene zbog povezanosti sa protestima koji potresaju Iran od septembra.

Protesti u Iranu su pokrenuti 16. septembra, na dan smrti Mahse Amini (22) u bolnici, gde je smeštena u teškom stanju posle hapšenja 13. septembra u Teheranu zbog „nošenja neprikladne odeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu.

Demonstracije su kasnije prerasle u pokret protiv iranskih verskih vlasti.

Nasr-Azadani, defanzivac iranskog kluba Irandžavan, koji je igrao za reprezentaciju do 16 godina, počeo je fudbalsku karijeru u teheranskom timu Rah-Ahan, sa kojim je debitovao u iranskoj Premijer ligi.

Bivša iranska međunarodna fudbalska zvezda Ali Karimi, koji podržava proteste, podržao je fudbalera na Tviteru. „Nemojte pogubiti Amira“, napisao je Karimi.

Iranski pravosudni organi saopštili su nedavno da je Nasr-Azadani u pritvoru od 18. novembra, optužen da pripada grupi od devet ljudi koji su pokušali da napadnu „temelje Islamske Republike Irana“, prenela je agencija Isna.

„Amir i još tri osobe stoje iza nereda koji su se dogodili 16. novembra u Isfahanu“, tokom kojih su ubijena tri pripadnika obezbeđenja, naveli su sudski organi i dodali da je fudbaler osumnjičen da je umešan u smrt jednog od trojice.

Prema podacima nevladinih organizacija, u represiji protesta ubijeno je najmanje 458 ljudi, dok je oko 14.000 je uhapšeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari